Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Bucket list oplevelserOplevelser

Alhambra paladset

Alhambra paladset i Costa Del Sol

Alhambra paladset i Costa Del Sol er en fantastisk oplevelse, hvor arkitektur fremstår fra sin bedste side. Rummene i paladset afspejler en fantastisk brug af lys, plads og dekoration. Hvis du ser på dekorationerne i rummene på paladset, oplever du, at der ikke er nogen udsmykninger af levende væsener. Det var nemlig forbudt at afbillede levende væsner på paladset, og det blev derfor i stedet geometriske mønstre, kalligrafi, digte og figurer, det blev lavet. For eksempel kan man i et af rummene – hele vejen rundt på væggen – læse ”gud er den eneste vinder”. De komplekse mønstre i væggene symboliserer det uendelige univers og alle dets kompleksiteter og mimikere mønster man kan finde i naturen. Undtagelsen, der bekræfter reglen om ikke at afbillede levende væsener, finder vi dog i ”The hall of kings”, hvor der i loftet kan ses et maleri af royale medlemmer af paladset.

De blå tvillingdøre og de mange søer

På paladset støder vi på to blå kalligrafi tvillingdøre. Disse døre blev lavet for at forvirre sælgere og andre uvelkomne gæster. Den højre dør førte oprindeligt til en blindgyde, mens den venstre fører til midten af paladset. Paladset har også en stor sal. som i sin tid blev kaldt baraka – det er siden blevet til det spanske ord barca, som betyder båd. Nogle mener, at navnet stammer fra loftet i salen, som har ligheder med skroget på et skib.

Der er dog ingen tvivl, når går rundt – kejseren på slottet ville have det bedste, han kunne få og beordrede derfor sine arkitekter til at bygge så levende som muligt. Det har de gjort.

De udendørs søer fungerer som spejle og giver en fornemmelse af mere plads, men de er ikke kun til pynt. Springvandene i søerne sørger nemlig for, at der kommer luftcirkulation på pladserne, så de bliver enten varmet op eller kølet ned.

 

I den lidt mindre del af paladset ligger en sal, hvor du i loftet kan se de karakteristiske Muqarnas’, som til forveksling ligner biers honningdepoter. Når du kommer ind i ”Hall of the Abencerrajes” og i ”Hall of the sisters” skal du kigge op i loftet i tårnene. Her fornemmer du, at loftet svæver – det skyldes konstruktionen af loftet, som ligner klipperne i drypstenshuler og brugen af sollys, som får loftet til at se ud som om, det bevæger sig.


H.C Andersens Alhambra
H.C Andersen var også vild med Alhambra – faktisk så vild med det, at han skrev dette digt om stedet.

Som en Æolsharpe, brudt itu,
Men endnu ophængt paa Xenils Bjerg-Kant,
Seer jeg Dig Alhambra, billedsmykket,
Rigt udskaaret; dog, din største Skjønhed
Ligger i Erindringen om Klangen,
Tonerne fra dine brudte Strænge!
Klang som Sværdet gav, som Snillet har den,
Dertil Elskovs-Toner, bløde, søde,
Svulmende til stormende Scirocco.
– Brudt itu er Harpen; Resten hænger
Af den mellem sørgende Cypresser,
Kostbar, rigt indlagt. Det er Alhambra.

Kilde: Det Kongelige Bibliotek

Find din tur til Alhambra her

 

Se også disse artikler