Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Vinale Dal
OplevelserRejseguides

Den Store Rejseguide til Cuba

Rejseguide til Cuba

VELKOMMEN TIL CUBA

Republikken Cuba er en ø-stat i det nordlige Caribien. Den ligger på grænsen mellem Det Caribiske Hav og Atlanterhavet. Klimaet er tropisk, men  temperaturerne modereres af det omgivende hav, og derfor har Caribiens største ø en smuk og spændende natur.

Landbrugsjorden er rigelig og særdeles frugtbar. Bl.a. dyrkes tobak under ideelle vilkår, og cubanske cigarer fastholder en førende rolle på verdensmarkedet. Det, der kendetegner Cubas natur og som gør øen til et paradis for økoturister, er dens rigt varierede flora og fauna, dens tropiske regnskovsklima, dens mange øer og dens særlige geologiske beskaffenhed, som danner grundlag for de mest pragtfulde naturlandskaber.

Overalt i landet forundres man over den fascinerende mosaik og uforudsigelighed, øen rummer, hvad enten det drejer sig om arkitekturen, naturen eller de lokale cubanere i farvestrålende guayaberas.


OMRÅDER PÅ CUBA

Cuba Havana

Havana

Cubas hovedstad, Havana, er i dén grad et besøg værd. Her oplever du en helt speciel atmosfære, som bygger på mange svundne årtiers forskellige indflydelse – fra da det var en spansk koloni; den amerikanske påvirkning i fyrrene og halvtredserne og siden hen Fidel Castros kommunistiske jernnæve. Her er smukke og spændende seværdigheder side om side med listige, små caféer, hvor du får serveret stærk cubansk kaffe og en ægte havana-cigar. Eller hvad med en iskold Mojito med rørsukker og mynteblade akkompagneret af forførende salsarytmer? Vores dejlige hoteller ligger lige midt i det centrale Havana – kunne det ikke friste i din ferie?

Cuba Varadero

Varadero

Varadero ligger på den lange smalle Hicacos-halvø og er et sandt ferieparadis. Først på halvøen ligger byen med mange gode restauranter. Hovedgaden hedder Avenidas Las Americas, og går du lidt ned ad en af sidegaderne, får du straks et godt indtryk af, hvordan cubanerne selv lever. Du vil blive modtaget med et smil. I dagtimerne kan du gøre en god handel i byens butikker og boder, og når mørket falder på, er her et herligt aftenliv med salsarytmer, hyggelige barer og cafeer. Lidt udenfor byen, langs med den smukke, hvide sandstrand, ligger de flotte hoteller som perler på en snor. Det er også her, du finder Bravo Tours skønne hoteller.


OPLEV CUBA

Cuba

Tag en tur til Havana

Havana er et overflødighedshorn. Her ligger fx Hemingways favoritbar, El Floridita, hvor de er verdensmestre i at blande den perfekte Mojito og Daiquiri. Interesserer du dig for Hemingway, så besøg Ernest Hemingway Museet. Den gamle spanske bydel er også et helt fantastisk sted. Det er smukt, og der er liv ligesom der er overalt i Havana. Bravo Tours tilbyder kombinationsrejser, hvor du kan være 3-4 dage i Havana og derefter i Varadero. Du kan også komme på en 1-dags udflugt til Havana.


Cuba cigar

En god cigar

Da USAs præsident Kennedy i februar 1962 beordrede en embargo på cubanske varer for at ramme Fidel Castros kommunistiske regering, blev det forbudt for amerikanerne at købe, hvad der stadigvæk betegnes som verdens bedste cigar. Men i Cuba kan du naturligvis sagtens købe et vidunder af en Havana-cigar. Pas på falske cigarer, så køb dine havanesere på cigarfabrikkerne.


Cuba bil

På tur i gamle amerikanerbiler

Såvel i Varadero som Havana kører mange af de gamle amerikanerbiler som taxaer. Ofte vil du få en sådan, når du bestiller en taxa, men man kan også tage en udflugt eller en City Tour i en af de gamle klassikere. Du bestemmer selv hvorhen, men ofte kan man vælge en bestemt tur, med både historiske og kulturelle seværdigheder, gennem smukke naturområder og eventuelt med stop på en af de mange romfabrikker.


Cuba Varadero

Den smukkeste strand i verden

Eller i hvert fald én af de allersmukkeste. Varadero Beach er fuldstændig eventyrlig. Her er 36 km sandstrand, der både ligner og føles som det fineste sukker. Langs stranden ligger tre marinaer, hvor du kan tage på fisketur, dykke, svømme med delfiner og snorkle.


Cuba Mad

Cubanske lækkerier

I Cuba spiser man godt. Restaurant La Esperanza i Havana er berømt over hele øen. En anden god er Tablao de Pancho. Der er i de seneste år åbnet en masse ”Paladares”. En paladar er en lille hyggelig privatejet restaurant. Langs Varadero-stranden ligger der et væld af restauranter, hvor du fx kan nyde lækker lokal mad og seafood til meget rimelige priser. Gode paladares i Varadero er fx Varadero 60, Waco’s Club og lidt udenfor centrum El Mojito. Rejselederne har de gode adresser.


Cuba Varadero

Svøm sammen med delfiner

På Varadero Beach ligger Dolphin Sea-Quarium. Det er stedet at tage hen, hvis du er fascineret af delfiner, gerne vil se flotte shows og måske endda vil have en svømmetur sammen med disse vidunderlige dyr.


KORT OVER CUBA


VÆRD AT VIDE OM CUBA

Information om flynumre, seneste mødetid og flyafgang fremgår af rejsebeviset. Det er en lang rejse til Cuba, så det er en fordel at iklæde sig løst tøj og behagelige sko. Hvis man har børn med på rejsen, bør man pakke lidt læsestof og legetøj i håndbagagen. Tjek reglerne for håndbagage på lufthavnenes hjemmesidder www.cph.dk og www.bll.dk
Vi flyver fra København via Düsseldorf til Cuba med Air Berlin. Fra Billund flyves der via Amsterdam eller Paris med KLM. Der vil på begge ruter være ophold i de lufthavne der flyves via, og ønsker du de nøjagtige tider, kan du kontakte din rejsekonsulent på 70 10 10 77.

Mellem 1 og 2 måneder før afrejse får du tilsendt dine rutebilletter med nøjagtige tider for afrejse, mellelandinger m.m. Det er ikke muligt at tilkøbe Business Class eller seating på disse ruter med Bravo Tours. Til gengæld sørger vi for at seate gæster, der rejser sammen, så tæt som muligt på hinanden.

Ved ankomst skal rejsende kunne forevise et certifikat eller forsikringsbevis på engelsk, som angiver forsikringsforhold. Rejsesygeforsikringen skal være gyldig under hele opholdet i Cuba. Efter bagageudleveringen venter Bravo Tours’ rejseledere.
På Bravo Tours-billetten står der, hvilket flyselskab der flyves med. Der står ligeledes, hvor mange kilo bagage, det er tilladt at medbringe pr. person. Yderligere information kan eventuelt findes på flyselskabets hjemmeside. Det er ikke tilladt at medbringe mere end det angivne antal kilo, og der vil blive opkrævet betaling for eventuelle ekstra kg. I visse tilfælde kan de ekstra kilo afvises i lufthavnen.
I Cuba er drikkepenge en del af de ansattes løn, og derfor er det kutyme at give drikkepenge for stort set alt. På de fleste restauranter, barer osv. i Cuba er priserne eksklusive drikkepenge. Det er kutyme at give 10-15 % af regningens beløb i drikkepenge.

I taxier, til rengøringspersonalet på hotellet, chaufføren på udflugter, ja til alle der yder den mindste form for service betales ligeledes drikkepenge. Det er almindeligt, at man efter et show sender en bakke rundt og indsamler drikkepenge. Det er helt anderledes, end vi er vant til; men det er den del af den cubanske kultur.

Den elektriske spænding er 110 volt. Medbring adapter hjemmefra, da det er stik med flade ben i Cuba.
Da vi er blevet oplyst af flyselskabet om, at de har brug for alle vore gæsters fødselsdatoer, for at få tilladelse til at rejse ind i USA, skal vi derfor bede jer sende os en kopi af jeres pas til COP@bravotours.dk, senest 30 dage før afrejse.
Ved check-in vises Bravo Tours-billetten og pas. Nogle hoteller kræver at få kreditkortoplysninger som sikkerhed for eventuelle skader og ødelæggelser, minibar, roomservice osv. En kontant sikkerhed kan stilles, hvis ikke man har et kreditkort.

På hoteller uden for byerne kan det være svært at veksle/hæve penge.  Cuba er hotelstandarden helt sin egen og kan ikke sammenlignes med europæisk standard. Hotellerne vil generelt bære præg af brug, og da det i perioder kan være vanskeligt at skaffe reservedele, maling og lign., må man ikke forvente, at hotellerne fremstår nyrenoverede.

På hoteller med All Inclusive kan man opleve, at hotellet løber tør for dele af udvalget. Sker det, kan man ikke bare lige løbe til det nærmeste supermarked og få fat i mere; men må vente på næste leverance. Det kan virke mærkeligt og uvant for os; men det er en del af den cubanske hverdag.

Information om afhentning fra de respektive hoteller findes i informationsmapperne, som ligger frit tilgængeligt i hotellets reception.
Da luftfugtigheden er høj i Cuba, vil man opleve, at der er mange insekter. Det er en god ide at medbringe fx myggespray. Myg, myrer og kakerlakker kender ikke forskel på hotellernes standard. Disse insekter kan derfor findes på selv de bedste hoteller. Er de til gene, kan man kontakte rejselederen, som vil sørge for, at der bliver sprøjtet.

Løsgående hunde og katte samt fugle som de frække og charmerende glansstære findes overalt, men de er som regel fredelige. Bravo Tours kan ikke stilles til ansvar for eventuelle gener fra hunde, katte, fugle etc. Vi henstiller til, at man ikke fodrer dyrene.

Ved bestilling af en kombinationsrejse mellem Havana og Varadero benyttes bus. En rejseleder følger med på turen mellem de to byer.
Alle, der skal til Cuba, skal have et visum – dette købes samtidig med rejsen gennem Bravo Tours, som har tilladelse til at udstede de nødvendige turistkort med 30 dages længde. Husk, at jeres pas skal være gyldigt mindst 6 måneder efter jeres hjemkomst.
Prisniveauet veksler meget, afhængigt af hvor i Cuba man befinder sig. I Havana kan man finde små lokale restauranter i private hjem, hvor maden er skøn og utrolig billig (mellem kr. 100 – kr. 300 for 2 personer inkl. drikkevarer), i Varadero er niveauet lidt højere (mellem kr. 500 – kr. 600 for 2 personer inkl. drikkevarer).
Hvis man besøger Cuba i vinterhalvåret, skal man medtage tøj, der svarer til en god dansk sommerdag. Selvom man mest får brug for shorts og T-shirts, så husk også lange bukser, en varm trøje og en vindjakke. Det er en god idé at medbringe et sæt let og pænt tøj.

Skal man på cabaret eller natklub, så er det velset at være velklædt. Vil man ligne en rigtig traditionel cubaner, så handler det om lette lange lærredsbukser, en guayabera og en stråhat! Da små regnskyl forekommer, kan det være praktisk at medbringe regnslag eller paraply.

Cuba indførte pr. 1. maj 2010 nye regler for rejsesygeforsikring for alle udlændinge samt cubanere med bopæl uden for landet. Den cubanske regering kræver, at alle rejsende til Cuba har en rejsesygeforsikring. Rejsesygeforsikringen skal købes i hjemlandet før afrejsen og skal dække udgifter til lægebehandling eller medicinomkostninger m.v. Rejsesygeforsikringen skal være gyldig under hele opholdet i Cuba.
Når man forlader Cuba, skal alle over 2 år betale CUC 25 i udrejseskat. Man kan ikke betale med kreditkort i lufthavnen.
Tidsforskellen mellem Danmark og Cuba:

Sommer: – 6 timer.
Vinter: – 6 timer.

Der er ingen lovkrav om specielle vaccinationer, når man skal besøge Cuba. Det kan dog være en god idé at forny sin stivkrampe- og difteri-vaccination, hvis denne er mere end 10 år gammel. Søg eventuelt råd hos egen læge eller hos Statens Seruminstitut på tlf. 32 68 32 68, eller på www.ssi.dk

Bravo Tours rådgiver ikke om vaccinationer.

I Cuba kan man anvende VISA, Mastercard og Eurocard; men i begrænset omfang. Det er langt fra alle hoteller, restauranter og forretninger, der modtager kreditkort. Der findes hæveautomater; men man oplever ofte, at disse går tør for kontanter. Desuden kan man hæve kontant hos BFI (Banco Financiero Internacional) i større byer; men man må påregne, at det kan tage tid, og der ofte tages et gebyr for hævningen.

Rejsechecks kan bruges, bare de ikke er trukket på en amerikansk bank.

Kreditkort kan ikke benyttes til at købe udflugter og oplevelser fra Bravo Tours i Cuba. US-dollars kan ikke anvendes i landet, men kan veksles – til dårlig kurs samt mod betaling af 10 % i skat til staten.

Det anbefales at tage fx Euro med. Det eneste betalingsmiddel for en turist i Cuba er convertible pesos, en valuta udstedt af staten. Den konvertible peso har samme værdi som en dollar, men i praksis veksles den for mindre. Man kan veksle tilbage til fx US-dollars eller Euro ved udrejse, da de ikke er noget værd udenfor Cuba. Man kan godt få brug for cubanske pesos undervejs.

Gennemsnitstemperaturen er om vinteren 25 – 28 grader, men øerne køles af det omkringliggende hav. Øen har et vidunderligt klima med 2 årstider – en varm og regnfuld sommer og en køligere og mere tør vinter. På grund af øens smalle og langstrakte form, påvirkes temperaturen af passatvinde.

Der er en regntid fra maj til oktober. Den tørre periode fra november til april har dog også ind imellem et par regnvejsskyer. Som det ofte er i Caribien, er det forbigående byger om eftermiddagen og aften/nat. I Caribien kan man opleve storme, men store orkaner er meget sjældne.

Cuba er en helt speciel ø med en helt speciel samfundsstruktur. De politiske uroligheder og embargoer fra andre lande har sat sit præg både på øen og på befolkningen. ”Ting tager tid, og det, vi ikke når i dag, når vi måske i morgen”. Sådan virker den cubanske mentalitet. Med et smil og et venligt kropssprog kommer man langt, og kombinerer man det med en god portion humor og forståelse for dette usædvanlige land, så vil man få en oplevelse for livet.

Bestil din ferie til Cuba her


Faktaboks

FAKTA OM CUBA

  • Navn: República de Cuba
  • Areal: 110.860 km² (ca. på størrelse med Island)
  • Hovedstad: Havana
  • Styreform: Republik
  • Præsident: Raúl Castro
  • Indbyggertal: Ca. 11 millioner
  • Sprog: Spansk
  • Religion: Officielt katolicisme, men mange dyrker den afrocubanske religion, santeria

Se også disse artikler