Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Nakuru Zebra
OplevelserRejseguidesSafari

Den Store Rejseguide til Østafrika

VELKOMMEN TIL ØSTAFRIKA

Bravo Tours har fornøjelsen at byde velkommen til fantastiske Østafrika. Nedenstående er en række praktiske og almene informationer til gavn og glæde på den forestående drømmerejse.


TANZANIA

Tanzania er det største land i Østafrika, og det byder på såvel betagende hvide palmestrande, koralrev, Serengetis endeløse græsslette, Afrikas højeste bjerg og den største koncentration af pattedyr i hele Afrika. Tanzania grænser op til Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Den Demokratiske Republik Congo, Zambia, Malawi, Mozambique – og Det Indiske Oceans kridhvide sandstrande og turkisblå dønninger.

 

En fantastisk naturarv

Tanzania har en fantastisk naturarv, som landet gør en kolossal indsats for at bevare. Det betyder blandt andet, at mere en 40% af Tanzanias areal er underlagt én eller anden form for naturbeskyttelse. Trods århundreders slavehandel, kolonisering og religiøs undertrykkelse er det lykkedes for mange af de oprindelige stammer og farverige kulturer at overleve. For eksempel de stolte masaier, buskmændene syd for Ngorongoro-krateret og de muslimske swahiliarabere, der lever ude ved kysten.

I Tanzania indførte landets første præsident, Julius Nyerere, begrebet ”Ujamaa”. Det betyder samhørighed. Og det har været medvirkende til at fasttømre og styrke landets fælles identitet og selvfølelse. Det er også i Tanzania, at Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro på 5.895 meter strækker sine sneklædte tinder op mod himlen. Desuden ligger verdens største indsø, Victoriasøen delvist i Tanzania.

The Big Five

Serengeti LøveNår man siger Tanzania, siger man næsten uvægerligt også ”safari”. For der er næppe noget andet sted i Afrika, hvor der findes så meget storvildt som i Ngorongoro-krateret. Her lever de dyr, som storvildtsjægere kalder ”The Big Five”. Dette femkløver er noget af det ypperste, en storvildtsjæger kan nedlægge, og de store fem består af næsehorn, bøffel, elefant, leopard og løve.

Også på Tanzanias kæmpestore Serengeti-savanne er der et formidabelt dyreliv. Her kan man opleve nogle af verdens største dyrevandringer, når et par millioner zebraer, gazeller, gnuer og rovdyrflokke søger efter vand og føde. Afrikas formentlig største bøffel- og elefantbestande lever i Selous, som er Tanzanias største vildtreservat.

Bravo Tours arrangerer uforglemmelige rejser til Tanzania. Du kan komme på safari, du kan holde en vidunderlig badeferie eller kombinere begge dele. Du kan endda vælge en rejse, der byder på safari i både Tanzania og Kenya.

Klimaet i Tanzania

Klimaet langs Tanzanias kyst er tropisk, fugtigt og varmt. Resten af landet er højland, hvor klimaet er tørt og mere køligt. Generelt er der meget solrigt, og temperaturerne ligger typisk på mellem 28 og 32°C i dagtimerne.


OMRÅDER I TANZANIA

Tanzania Elefanter

Tarangire National Park

Tarangire-floden giver ikke kun parken navn. Den er også en permanent vandforsyning til en af Tanzanias smukkeste nordlige parker. Parken er 2.600 km² (lidt mindre end Fyn) og kan især i de tørreste måneder fra juli til oktober være bedre end berømte Serengeti, men underligt nok kun besøgt af få safarigæster, selv om parken kun ligger nogle få timer fra safaribyen Arusha. Derfor kan man ganske kort tid efter, man er landet i Tanzania, stå i naturen og opleve de vilde dyr. Parken har mange og meget store flokke af elefanter, løver, antiloper, zebraer og giraffer, så her findes alle de dyr, man kan ønske sig at se.

Ngorongoro

Ngorongoro-krateret

Ngorongoro er et af verdens vidundere, der absolut bør opleves af alle med hang til safari. Krateret med det umulige navn er en fortryllende oplevelse, ikke mindst pga. stedets store dyreliv. Selve krateret med den største ubrudte kraterkant i verden er på blot 265 km² af det samlede Ngorongoro Conservation Area på cirka 8.290 km². Man kan forvente lidt af hvert på sin safari – kæmpe elefanter, hvoraf kun hannerne kommer ned i krateret, bøfler, de sjældne sorte næsehorn, gnuer og zebraer, masser af gazellearter, mange løver, hyæner og geparder. Koncentrationen af rovdyr siges at være Afrikas højeste.

Serengeti Zebra Gnu

Serengeti National Park

Dette nærmest uendelige vildt-område på 12.950 km² har meget smukke og skiftende scenerier. Græssavanne, busksavanne med de karakteristiske akacietræer og buske, søer og floder er jævnt fordelt, og imponerende stenformationer af vulkansk oprindelse er ”strøet” ud over den sydlige og centrale del af nationalparken. Rovdyr og turister flokkes om græsæderne, og sammen med de mange zebraer og gazeller er mængden af dyr imponerende – op mod to millioner. Løve- og hyæneflokke tager deres del, ligesom geparden på denne flade steppe har kronede dage, når flokke af Thompsons gazeller forsigtigt nipper til det friske græs.

Lake Manyara Løver

Lake Manyara National Park

Manyara ligger ved foden af Rift Valleys stejle skråninger og modtager derfor rigelige mængder vand fra højlandet og kan ernære et rigt og varieret dyreliv. Tæt, frodig skov, akacielunde, sumpede lysninger med tamarinde og mahognitræer og græssavanne ned mod søen. Fuglelivet er imponerende. Kombinationen af sodaholdigt og ferskt vand tiltrækker mange arter. Parken har mange abearter – både bavianer, marekatte og den lidt mindre kendte blå abe. Desuden findes elefanter, giraffer, zebraer og naturligvis adskillige gazellearter. Parken er kendt for sine træklatrende løver, som man dog skal være heldig for at opleve.


KORT OVER TANZANIA


KENYA

Begrebet safari blev født i Kenya. Landets vildtbestand overgår de flestes forventninger både i mængde og variation. Markante forskelle i højdeniveauet giver optimale betingelser for mangeartede livsformer i de smukke og dramatiske landskaber.

Kenyas 582.600 km² – som Frankrig – gennemskæres på tværs af Ækvator og på langs af The Great Rift Valley, som turister ofte passerer. På grund af breddegraden og højdeniveauet er vejret oftest særdeles behageligt med solrige dage.

Masai Maras græssavanne, halvørkenen i Samburu, Amboseli med Kilimanjaro i ”baghaven”, fuglene omkring de mange søer og højlandets frodige skove er vidunderlige oplevelser, der tåler gentagne besøg. Og her i bushen finder selv den mest kræsne gæst indkvartering, der passer til smagen.

Karen Blixens elskede Kenya lovprises af mange forfattere og er mere efterspurgt end nogensinde. Kenya har et højt serviceniveau og en venlig befolkning, der gør, at man forelsker sig i landet. Tøv ikke – kom til safari Kenya!


OMRÅDER I KENYA

Tsavo Bøffel

Aberdare National Park

Aberdare National Park udgør 767 km² af Aberdare-højdedraget. På grund af de store højder med bjergtoppen Lesatimas (3.999 meter over havet) som det højeste, giver dette meget anderledes økosystem nye og spændende oplevelser. På de frodige skråninger er der planter og træer, der minder om regnskov, og bambusskove, vandfald og ørredfyldte vandløb. Med så tæt vegetation er det ofte vanskeligt at se skovenes ellers rige dyreliv. Elefanter, bøfler, omkring 40 ”sorte” næsehorn, leoparder, enkelte løver og adskillige antilopearter er blandt de dyr, man kan opleve på safarikørsel i parken.

Nakuru Flamingoer

Lake Nakuru

Nakuru-søen i Kenya ligger i en smuk nationalpark og var tidligere kendt for de to millioner flamingoer, der slog sig ned for at spise og for at parre sig. Søen ligger over The Great Rift Valley, der konstant udvikler sig på grund af bevægelser mellem jordens tektoniske plader. På grund af disse bevægelser stiger vandstanden i Nakuru-søen, og levevilkårene ændres. De alger og krebsdyr, som flamingoerne lever af, og som giver fuglene deres lyserøde farve fra stoffet canthaxanthin, findes ikke længere i store mængder i Nakurusøen. Flamingoerne er derfor søgt til andre af Kenyas sodasøer.

Amboseli Elefant

Amboseli National Park

Amboseli National Park er et 392 km2 stort internationalt biosfære-reservat på grænsen til Tanzania og for foden af Kilimanjaro – Afrikas højeste bjerg. Parken er paradis for elefanter og bøfler, der nyder godt af den frodighed, sumpene tilbyder. Disse sumpe, der blandt andet er dannet af smeltevandet fra Kilimanjaros sneklædte tinder, står i skærende kontrast til den udtørrede saltsø, der er en anden markant del af parkens økosystem.

Tsavo Elefanter

Tsavo Øst og Vest Nationalparker

Tsavo Øst og Vest udgør tilsammen én af verdens største nationalparker og dækker et areal på over 20.000 km². Det meget smukke, kuperede landskab har stor variation med både bakkede, klippefyldte og flade landskaber med baobabtræer og tæt akaciebevoksning. De store afstande gør, at der er optimal mulighed for at se mange dyrearter – bl.a. de tre store afrikanske katte. Dyrenes hud i Tsavo er meget rødlig på grund af jordens høje okkerindhold.

Mt. Kenya Abe

Mount Kenya National Park

Ligger omkring Kenyas højeste bjerg (5.199 meter over havet og Afrikas næst højeste). Hun hæver sig ærbødigt med sine sneklædte tinder over de store skovområder, der sammen med Aberdare-skovene tidligere dækkede dette højlandsområde. Knap 715 km² er udlagt til nationalpark. Bestigning af bjerget og naturligvis safari fra områdets eneste lodge – Mountain Lodge – er de største attraktioner. Safarimulighederne begrænser sig til at nyde synet af elefanter, bøfler og antilopearter, der vandre i skoven omkring lodgen.

Mara Leopard

Masai Mara National Reserve

Ikke uden grund valfarter dyreinteresserede fotografer og filmfolk til Masai Mara, Kenyas mest berømte safariområde, der er den nordlige forlængelse af Serengeti-økosystemet. Det 1.510 km² store reservat er ubestridt et af verdens mest vildtrige, og især den utrolige vandring af op imod 1,5 millioner gnuer og godt en halv million zebraer fra juli til oktober sætter en kraftig streg under reservatets status. Hyæner, løver, leoparder og geparder er rigt repræsenteret overalt. Selv det sjældne sorte næsehorn ses jævnligt i områder med tæt buskads.

Samburu Giraffer

Samburu, Buffalo Springs og Shaba

Disse tre reservater er for mange mennesker nogle af de dejligste i Kenya. Smukke bjerge omkranser et tørt landskab, der får mindre end 250 mm nedbør om året. Det stiller hårde krav til det forbløffende dyre- og fugleliv, som er helt afhængig af livsnerven, Uaso Nyiro-floden, der med vekslende styrke glider gennem de 235 km² store reservater. Elefanter kommer for at bade og drikke, sky antiloper og gazeller nærmer sig forsigtigt i håb om, at områdets løver og leoparder ikke har udset sig et hurtigt måltid.

Sjældne vildtarter
Det spændende dyreliv inkluderer også vildt, der kun ses få andre steder. Den smalstribede grevy’s zebra, den imponerende beisaoryx og den smukke netgiraf har sammen med gerenukken (girafgazellen) og somali-strudsen med de blå ben tilpasset sig disse varme og tørre områder.

Karen Blixens Farm

Nairobi

Nairobi med fire millioner indbyggere er ikke bare Kenyas hovedstad, men også Øst-Afrikas handelscentrum og en summende livlig by, der aldrig sover. Før jernbanen blev anlagt sidst i 1800-tallet var området bare en sump. De første nybyggere ankom, og først i 1901 fik Nairobi status som hovedstad efter Mombasa. Det viste sig hurtigt, at der var god landbrugsjord omkring Nairobi, og man begyndte at dyrke alt fra ananas til kaffe – bl.a. af Danmarks Karen Blixen. På dette tidspunkt startede også turismen – i begyndelsen mest for at skyde dyr.

Oplev blandt andet:
Karen Blixens Farm
Giraf Centre
Kazuri
The David Sheldrick Wildlife Trust
Nationalmuseet


 

Vigtige informationer

Bravo Tours har fornøjelsen at byde velkommen til Kenyas fantastiske dyreliv og hvide sandstrande ved Det Indiske Ocean. Her er en række praktiske og almene informationer – som du bedes læse – til gavn og glæde for din kommende drømmerejse.

Pas og visum
Der er krav om visum, når du – som dansk statsborger – rejser til Kenya. Visum kan søges online hjemmefra eller fås ved ankomsten til Kenya. Vi anbefaler, du udfylder ansøgningsskemaet hjemmefra og afregner visum ved ankomsten. Uanset hvordan du søger visum, skal du være opmærksom på følgende:

• Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedatoen.
• Du skal have 2 blanke sider i dit pas.
• Du skal afregne 50 USD enten online eller i kontanter ved ankomsten.

Online Visum
Du ansøger elektronisk på hjemmesiden: www.ecitizen.go.ke Når du har udfyldt ansøgningen, behandles denne. Det kan tage op til en uge, fra du registrerer din visumansøgning, til du modtager den. Når du modtager det elektroniske visum, skal den printes, medbringes og fremvises sammen med passet ved ankomsten. Vi anbefaler, at ansøge ca. to uger før afrejse. Har du bestilt rejsen med mindre end 2 uger til afrejse, skal du søge visum ved ankomsten. Dit turistvisum er gældende i 90 dage fra ansøgningsdatoen.

Du kan finde flere oplysninger på Udenrigsministeriets hjemmeside: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/kenya-pas-og-visum/#_blank

Flyselskab
Bravo Tours bruger forskellige flyselskaber til Kenya. Det fremgår af din billet, hvem du flyver med, og hvor meget bagage du må medbringe. Flyver du med KLM, vil der altid være flyskifte i Amsterdam, flyver du med Turkish Airlines, er der flyskifte i Istanbul.

Bagage
Det er reglerne på dit valgte flyselskab, der gælder. Disse regler er ikke nødvendigvis ens. Dog bedes du være opmærksom på, at hvis du flyver indenrigs fra ikke internationale lufthavne, er den maksimale tilladte bagagevægt 15 kilo + 5 kg håndbagage.

Ankomst til Kenya
Vi flyver til Nairobi, Jomo Kenyatta International Airport og til Mombasa, Moi International Airport.

Tidsforskel
Der er 2 timers tidsforskel på Danmark (vintertid) og Kenya.

Kontanter og kreditkort
Vestlig valuta kan normalt veksles overalt, men vi anbefaler at veksle til lokal valuta ved ankomsten. Medbring derfor kreditkort til at hæve lokalvaluta i lufthavnen eller/og USD eller EUR. Der kan også betales med de mest almindelige kreditkort på de fleste hoteller og lodges, men man kan kun hæve
kontanter i bankerne/automaterne. De fleste modtager helst ikke små dollarsedler, og kursen er derfor ofte ringe ved veksling. Medbring dog USD til betaling af visum og drikkepenge til chaufføren. Møntfoden i Kenya hedder Kenya Shilling (KES).

Vaccinationer
Kravene om vaccinationer og medicin mod fx malaria ændres jævnligt. Bravo Tours anbefaler altid at kontakte egen læge eller vaccinationscenter i god tid før afrejse. Ved rejser til Østafrika anbefales det at beskytte sig bedst muligt mod malariamyg. Det gøres ved at tage malarieprofylakse – fx Malarone. Desuden anbefaler vi myggebalsam og beskyttelse af bar hud i de mørke timer, hvor myg er mest aktive. Du skal altid kontakte egen læge, som skal rådgive og anbefale, hvad der er bedst for netop dig. Inden afrejsen bør du derfor sikre dig, at du har de anbefalede eller krævede vaccinationer. Kontakt egen læge eller Statens Seruminstitut www.ssi.dk

Drikkepenge
Det er almindeligt i Østafrika at betale drikkepenge, og det er kutyme på en safari. På lodgene gives til kuffertbærer ca. KES 50. (ca. 4 DKR). Det er normalt at give USD 5 pr. dag pr. person til din safarichauffør. Ved strandhotellerne skrives der ofte regning ved hvert køb. Denne afregnes på afrejsedagen
eller aftenen før afrejse. Det betyder, at der ikke afregnes drikkepenge ved hvert køb du foretager, men kun når du afregner din regning.

Klima og pakketips
I Østafrika tæt ved Ækvator er vejrforholdene meget forskellige. På safari er der meget køligt morgen og aften i de højtliggende områder. Ved Det Indiske Ocean er der meget varmt hele døgnet rundt. Det anbefales at medbringe lunt tøj i safaribagagen. Husk også badetøj, da flere lodges har swimmingpool.
Brug så vidt muligt tøj i naturfarver og praktiske sko på safarien. Til middage er det velset at have lange bukser på. På strandhotellerne kræves, at mænd har lange bukser på og lukkede sko (sandaler frabedes) til middagen. Begræns gerne bagagen. Hvis alle i en safaribil har store kufferter med, kan det betyde, at der skal opbevares bagage i selve bilen. Det begrænser mulighederne for, at alle kan komme op at stå, kigge ud og fotografere samtidigt. Alle hoteller har håndklædeservice til pool og strand, så det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæder.

Elektricitet
Der bruges 240 volt og 3 benede stik (engelske stik). Adaptere kan ofte lånes i hotelreceptionerne.

Etikette
I Kenya er der andre skikke end i Danmark. Vi viser altid landet respekt ved at overholde de religiøse og kulturelle skikke, der er i landet. Vores erfarne rejseleder informerer om de uskrevne regler, der er for landet og vi opfordrer til at overholde de regler, der informeres om undervejs på rejsen. Er du i tvivl så spørg din rejseleder.

Rejseforsikring
Bravo Tours anbefaler altid, at der tegnes rejseforsikringer, når man rejser til udlandet. Deltager du på en safari i Kenya med Bravo Tours, er det et krav, at du er forsikret gennem en rejseforsikring. Bravo Tours hjælper gerne med at tegne den rigtige rejseforsikring.

Hjemrejse
Ved ankomsten til lufthavnen er rejselederne behjælpelige ved check-ind. Efter indtjekningen går du videre til ”departures”. Herfra er du på egen hånd og skal gå til den gate, hvorfra flyet boarder. Tjek tid og gate nr. på skærmene i lufthavnen.

GOD TUR
Bravo Tours håber, du får en rigtig god og uforglemmelig oplevelse. Vi lytter gerne til ris og ros, og vi håber, du vil give dig tid til at udfylde det spørgeskema, der udleveres på turen. Endnu engang tak, fordi du valgte Bravo Tours og velkommen til Kenya. Vi anbefaler, at du læser billetten grundigt igennem og kontakter os, hvis der er tvivlsspørgsmål.


 ÅBEN REJSEGUIDEN SOM BLADREKATALOG

Faktaboks

FAKTA OM TANZANIA

 • Hovedstad: Dodoma, men reelt fungerer Dar es Salaam som hovedstad (2.498.000 indbyggere)
 • Areal: 945.000 km² (Danmark 43.094 km²)
 • Indbyggertal: 38,3 millioner inklusive ca. 1,1 millioner på Zanzibar (2007) (Danmark 5,476 millioner)
 • Befolkningsvækst: pr. år 2,9 pct. (1980-2002)
 • Befolkning: Hovedsagelig bantu, mens befolkningen på Zanzibar er blandet arabisk og afrikansk kiswahili og britisk
 • Sprog: Kiswahili og engelsk. Arabisk på Zanzibar
 • Religion: På fastlandet er fordelingen 45 % kristne, 45 % muslimer og 10 % oprindelige religioner. På Zanzibar er ca. 99 % muslimer
 • Tidsforskel: +1 time om sommeren, +2 timer om vinteren
 • Valuta: Møntfoden i Tanzania hedder Tanzania shilling og omregnes pr. marts 2014 således:
  1 DKK = 330 TZS
  10 DKK = 3.033 TZS
  100 DKK = 30.330 TZS
  100 TZS = 0,33 DKK
  Se eventuelt den aktuelle dagskurs på www.xe.com

FAKTA OM KENYA

 • Hovedstad: Nairobi (ca. tre millioner indbyggere)
 • Areal: 582.650 km² (Danmark: 43.094 km²)
 • Indbyggertal: 35,1 millioner (2006) (Danmark 5,476 millioner)
 • Befolkningsvækst: pr. år 1,8 % (2005)
 • Befolkning: Der er flere end 40 etniske grupper i Kenya, heriblandt kikuyu 24 %, luhya 15 %, luo 12 %, kalenjin 12 %, kamba 11 %, kisii 6 %, meru % og maasai/samburu 2 %
 • Sprog: Engelsk og swahili er officielle sprog
 • Religion: Protestanter 50 %, romersk-katolske 31 %, muslimer 8 %, andre 9 %
 • Tidsforskel: +1 time om sommeren, +2 timer om vinteren
 • Valuta: Møntfoden i Kenya hedder Kenya shilling og omregnes pr. marts 2014 således:
  1 DKK = 16 KES
  10 DKK = 160 KES
  100 DKK = 1.600 KES
  1 KES = 0,06 DKK
  10 KES = 0,62 DKK
  100 KES = 6,24 DKK
  Se eventuelt den aktuelle dagskurs på www.xe.com

Se også disse artikler