Find en rejse til Golden Sands her
Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Golden Sands Strand
Rejseguides

Din Rejseguide til Golden Sands

VELKOMMEN TIL GOLDEN SANDS

Det dejlige ferieparadis Golden Sands ligger i udkanten af Bulgariens tredjestørste by, Varna. Kombinationen af en eventyrlig skov, finkornet sandstrand med klart, lyseblåt vand og en meget venlig lokalbefolkning gør området til et eftertragtet feriested.

I Golden Sands ligger cirka 70-80 hoteller i flot natur, og der er plads til ca. 50.000 overnattende turister. Luftens gennemsnitstemperatur fra maj til oktober er 28° C, og vandtemperaturen er ca. 24° C.

Golden Sands eller Zlatni Piasaci, som det hedder på bulgarsk, blev opbygget i slutningen af 1950’erne og siden har hele området udviklet sig til at være et af Sortehavets mest populære ferieområder. Med et stort udvalg af restauranter, barer, diskoteker, butikker og forlystelser er der virkelig noget for enhver smag.

VIDSTE DU, at Varna er Bulgariens tredjestørste by?

Varna

Kun hovedstaden Sofia og byen Plovdiv er større end Varna, der er den største by ved Sortehavet. Der er ca. 350.000 fastboende i byen om vinteren, men om sommeren stiger antallet af indbyggere til lige omkring en million.

I Varna finder du mange smukke seværdigheder fra de vigtige historiske perioder. Byen er især kendt for sin havn, der er Bulgariens næststørste og tiltrækker megen arbejdskraft.

I udkanten af Varna ligger Marineparken – en fire km lang naturpark med flere end 1.000 forskellige blomster og plantearter, et marinemuseum, aktiviteter for børn og meget, meget mere.


OPLEV GOLDEN SANDS

Golden Sands NessebarNessebar

Oplev Sortehavskystens mest berømte by med fascinerende, smukke gamle kirker fra middelalderen, og hør de spændende historier, der ligger bag dem og byen.
Mærk den dejlige stemning i de hyggelige, krogede gader, og gør et par gode indkøb eller nyd et glas god vin på en af de mange restauranter med panoramaudsigt over Sortehavet.


Bulgarsk AftenBulgarsk aften

Sammen tager vi afsted til den hyggelig skovpavillon, hvor vi bliver modtaget på ægte bulgarsk manér. Her nyder vi hinandens selskab og får serveret en delikat tre-retters menu, mens vi bliver godt underholdt af et professionelt show. Vi skal se bulgarsk folklore, klovne, akrobatik, cancan-dansere og meget mere. En hyggelig aften med masser af underholdning og oplevelser for hele familien.


Golden Sands BådturNyd en dag på havet

En ren afslapningsdag på havet, hvor du kan nyde solen, få en forfriskende dukkert i Sortehavet eller fange fisk, der bliver tilberedt på båden og anrettet til frokost. En rigtig feriedag.


LandsbyLand og Folk

Oplev Bulgariens store modsætninger mellem det rolige landsbyliv og de travle storbyer. Vi besøger den lille landsby Solnik, hvor vi kører med hestevogn gennem hovedgaden. Bag de små stenmure gemmer sig et folk, som er utrolig festligt og holder godt fast i sine rødder. Vi bliver budt velkommen hos en lokal familie, der fortæller om deres gamle traditioner. Vi fortsætter til floden Kanthia, hvor vi sejler forbi de små fiskerhuse, der ligger langs floden. I storbyen oplever vi kontrasterne, for i Varna står store nye bygningsværker side og side med gamle og smukke bygninger som fx Maria Himmelfart, der er Bulgariens 2. største katedral.


Jeep safariJeep-safari

En eventyrlig, spændende og udfordrende dag i bjergene og skovene bag Golden Sands. I gamle russiske jeeps kører vi ad små, snørklede skovstier, over åbne marker og gennem små landsbyer. Den lækre frokost, der tilberedes af chaufførerne, indtages under åben himmel. En flot tur med garanti for masser af grin.


LOKALE ATTRAKTIONER

Der er utallige oplevelser og lokale attraktioner i Golden Sands. Her kan du læse et udvalg – men vi har mange flere forslag til, hvad du kan opleve på din ferie. I inspirationsmappen på hotellet kan du læse om flere spændende attraktioner, og du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge din rejseleder til råds.

Katedralen i VarnaMaria Himmelfart

Katedralen er Bulgariens næststørste, og Varnas stolthed – og er bedre kendt som Maria Himmelfart.

Katedralen indeholder mange flotte ikoner af Jesus Kristus og Jomfru Maria og har sin helt egen charme og atmosfære. Med sin smukke udsmykning er den absolut et besøg værd.

Åbent dagligt kl. 8.00-19.00.
Entré er gratis, dog betaler man et mindre beløb for at tage billeder.

Aladza Monastir

Katedralen i VarnaAlazda Monastir er et klippekloster fra det 14. århundrede, der ligger fem kilometer i skoven bag Golden Sands. Klosteret er ét ud af kun to offentligt tilgængelige i Bulgarien. Ved klosteret ligger også et museum og en naturpark. Tag en taxa til klosteret, nyd omgivelserne og atmosfæren. Aftal med chaufføren, om han skal komme tilbage senere eller blive og vente. Det er en god idé at aftale prisen for hele turen.

Alazda Monastir er åbent tirsdag-lørdag kl. 9.00-18.00.
Entré: Voksne 5 leva, børn 2 leva.

De Romerske Bade

De Romerske Bade er et af de få beviser på, at Bulgarien har hørt til det romerske rige. Den store badeanstalt er opført i 100-tallet og blev flittigt brugt indtil ødelæggelsen i 300-tallet.

De gamle ruiner er imponerende og en mulighed for at drømme sig næsten 2.000 år tilbage i tiden.

Busserne til Varna har nummer 109 og 409, og de stopper ved katedralen. Derfra kan du tage bus nummer 309 til Hovedbanegården. Badene ligger kun ca. fem minutters gang derfra.


REJSELEDERNES HEMMELIGHEDER – 3 GODE TIPS

Bravo Tours’ rejseledere bor i Golden Sands. De kender derfor alle områdets små hemmeligheder og ved, hvor du skal tage hen for at få de bedste oplevelser.

Balchik

Cocktail i grotte

Udefra ligner det måske hvilken som helst anden bar, men helt anderledes ser det ud, når du træder indenfor. I en af Nessebars smalle sidegader finder du Eco Cocktail bar, og når du åbner døren, bliver du mødt af udsigten til en grotte med mange hyggelige kroge. Her kan du nyde din drink eller en god kop kaffe.

Sortehavsmuslinger

I Dalboka ligger The Mussel Farm, hvor de opdrætter
Sortehavsmuslinger. Besøg The Mussel Farm og bliv klogere på muslinger og smag på de mange fiske- og skaldyrsretter, som restauranten byder på. En anderledes og sjov oplevelse.

Romantik

Ca. 18 km fra Golden Sands ligger byen Balchik. Den er kendt som en af de mest romantiske byer på Sortehavskysten. Absolut et besøg værd!


MAD OG DRIKKE

Golden Sands Mad

Prøv nogle af de mange bulgarske specialiteter, der er præget af de tyrkiske madtraditioner. Bulgarien var nemlig besat af tyrkerne i en årrække. Vil du prøve en af de nationale retter, bør du spise på en folklore-restaurant, hvor maden krydres yderligere af optræden med sang og dans.

I Bulgarien serveres maden ikke på samme tid for alle gæster, men præcis, når den er færdig. Husk at bestille tilbehør fx kartofler til din ret – det er ofte nævnt bagerst i menukortet.

 • Tarator-suppe: Bulgarsk specialitet – varm suppe lavet på agurker.
 • Snezjanka: Salat af drænet yoghurt, agurk og hvidløg, minder om græsk tzatziki.
 • Lukanka: Bulgarsk pølse skåret i skiver – ofte serveret som en snack.
 • Kebapche: Den lokale egns pølse på spyd.
 • Gjuvetj: En sammenkogt ret med mange forskellige grøntsager og eget valg af kød. Serveres i ovnfast fad.
 • Kavarma: Gryderet med kød og forskellige grøntsager. Kan fås med kylling eller svinekød. Som tilbehør serveres ris eller pommes frites.
 • Skewer: Spyd med marineret kylling eller kalv og forskellige grøntsager stegt på grill.
 • Musaka: Bulgarsk udgave af lasagne med kartofler/aubergine, oksekød og fetaost.
 • Baklava: Lækker bulgarsk kage med sirup.
 • Banitza: Den berømte butterdejskage med ost og æg.

1) Mesjena skara

En tallerken med et udvalg af grillet kød. Spørg eventuelt tjeneren, hvad der indgår på den enkelte restaurant, da det kan variere meget.

2) Vin

Prøv også en af de gode bulgarske vine – landet er verdens femtestørste producent af netop vine. Shumensko Pivo og Burgasko er lokale øl, du bør smage i løbet af din ferie. Du kan også prøve Rakia – den lokale snaps eller Mastika, der er den lokale brændevin, der minder lidt om den græske ouzo.


KORT OVER GOLDEN SANDS


VÆRD AT VIDE OM GOLDEN SANDS

Lægen, receptionen eller rejselederne kan oplyse, hvor du finder det nærmeste apotek. Du kan kende apotekerne på det grønne kors og navnet Pharmacie. Husk kvittering og recept ved køb af lægeordineret medicin.
Det er skønt at bade i Sortehavets bølger, men vandet bliver hurtigt dybt. Ved strandene er der flag – det grønne flag betyder, at man kan bade, gult flag betyder, at du skal bade med forsigtighed og rødt betyder, at badning er forbudt.
I bankerne får du altid den bedste vekselkurs. Det er en god ide at medbringe passet i banken. Bankerne har også hæveautomater, som tager de mest almindelige kreditkort – vi anbefaler, du bruger disse, når du hæver penge. Hver gang du hæver, opkræver din egen bank et gebyr. Du kan hæve ca. 400 leva om dagen, svarende til 1600 danske kroner.
Bravo Tours anbefaler ikke at leje bil i Bulgarien. Det er muligt at leje en taxa en hel dag til ca. 450 kr. Kontakt din rejseleder for yderligere information.
Har servicen og maden været godt, giver man normalt ca. 10 % i drikkepenge i Bulgarien. Mange giver også lidt til stuepiger, chauffører og andet personale – hvis de har udvist rigtig god service.
Det er 230 volt som i Danmark.
På afrejsedagen skal du forlade værelserne senest kl. 12.00 ifølge internationale hotelbestemmelser – også selvom du først skal flyve sent på aftenen. Hotellet kan som regel tilbyde opbevaring af bagage samt bade- og omklædningsforhold. Nogle gange er det muligt at leje værelset hele afrejsedagen mod betaling. Ved ankomst kan du tidligst forvente at værelset er klart kl. 15.00. De bulgarske huse/bygninger er ikke så godt isolerede, så der kan være meget lydt. Hotellerne beder om ro efter kl. 23.00.
Skulle det blive nødvendigt med lægehjælp i løbet af din ferie, er du meget velkommen til at kontakte din rejseleder. Du skal bruge dit blå kort eller din private rejse-/sygeforsikring. Vi anbefaler, du benytter en af de klinikker, som vi samarbejder med, hvis du har privat forsikring. Se telefonnummer og adresse i inspirationsmappen eller kontakt din rejseleder. Hvis du har en rejseforsikring, skal du altid kontakte dem vedr. betaling – du kan også lægge ud, men husk altid at gemme alle kvitteringer.
Der findes flere markeder i Varna. Et mindre ligger over for katedralen og har åbent hver dag. Her kan du købe alt – bl.a. smykker, tasker, bælter, frugt og tøj. Det største marked i Varna ligger i en sidegade til højre for katedralen.
Ring 112 i de akutte situationer, som gælder både til ambulance, brand og politi. Ved mindre uheld, kontakt din rejseleder for nærmeste politistation.
Postkort til Danmark er mindst en uge undervejs. Du kan købe postkort og frimærker i de fleste minimarkeder og ofte i receptionen. Postkort frankeres med ca. 1,5 leva. Posthuset ligger mellem Restaurant Gibraltar og Hotel Grand International.

Posthuset er åbent mandag-fredag kl. 8.30-13.00 og 14.00-16.00. Breve og postkort kommer hurtigst til Danmark ved at sende dem fra receptionen på hotellet eller du kan aflevere det til en af dine rejseledere, så sørger de for, at det bliver sendt.

Du kan altid komme i kontakt med din dansktalende rejseleder. Vores servicetelefon er åben døgnets 24 timer, og du er velkommen til at kontakte os herpå.

Nummeret er: +359 99 7795883.

Bulgarien er en time foran Danmark.
Undgå at komme toiletpapir i toilettet. Kom papiret i spanden ved siden af. Det gælder dog ikke på hotellerne. På restauranter, diskoteker og lignende koster det et mindre beløb at benytte toiletterne (0,50-1 leva).
Du må til Danmark afgiftsfrit indføre varer til eget forbrug, dog max. 300 cigaretter eller 200 cigarer eller 200 cigarillos eller 100 gram røgtobak eller 10 liter spiritus.
På hotellerne kan du leje en safebox til opbevaring af pas, penge osv. Vær altid opmærksom på dine værdigenstrande – især i de større byer. Opbevar ikke alle penge og kreditkort på samme sted. Skulle uheldet være ude, kan du spærre dine kort på et af telefonnumrene:

Dankort, Visa/Dankort, Visa Electron:
+45 44 89 29 29

MasterCard, Maestro, American Express:
+45 44 89 27 50

Valutaen i Bulgarien er leva. 1 leva svarer til ca. fire kr. og er delt i 100 stotinkier.

Sedler findes i 2, 5, 10, 20, 50 og 100 leva.
Mønter findes i 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinkier og 1 leva i mønt med guldkant.

Vær opmærksom på, at det ikke tilladt at udføre leva fra Bulgarien til en værdi af over kr. 5.000.

Du veksler i bankerne til den bedste kurs. Du kan også gøre det i receptionen på de fleste hoteller eller hæve penge i bankernes hæveautomater.
Butikkerne i Varna har typisk åbent kl. 10.00-19.00. Enkelte butikker holder en kort middagspause, men ikke en lang siesta som vi kender det fra middelhavslandene. I Golden Sands holder forretningerne langs strandpromenaden gerne åbent til sen aften i højsæsonen.

ÅBEN REJSEGUIDEN SOM BLADREKATALOG

Faktaboks

FAKTA OM BULGARIEN

 • Areal: 110.910 km²
 • Indbyggere: Ca. 7,4 millioner
 • Regionshovedstad: Sofia
 • Religion: Primært græsk-ortodoks
 • Valuta: Bulgarsk Leva

DE 3 BEDSTE REJSETIPS

 • Besøg den lille by Nessebar, som har en velfortjent plads på UNESCOs verdensarvsliste.
 • Tag med på en bådtur og oplev udsigten til de gyldne sandstrande, det blå hav og de grønne skråninger.
 • Smag de bulgarske vine og prøv den lokale ret ”Kavarmagryde”.

Se også disse artikler