Find rejser til Alanya her
Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Alanya Kleopratra Strand
Rejseguides

Komplet Rejseguide til Alanya

VELKOMMEN TIL ALANYA

Overalt i Tyrkiet bliver du mødt af landsfader Mustafa Kemal Atatürk. Hans portræt hænger i private stuer, skoler og restauranter, og rundt omkring i byen står der statuer af ham. Han blev i 1923 landets første præsident og valgte Ankara som landets hovedstad. Han blev kendt for sin effektivitet – han afskaffede religiøse domstole og koranskoler, indførte almen skolepligt og udskiftede alfabetet til det latinske.

Mange kalder Tyrkiet for ”Verdens navle.” Her mødes øst og vest – rent faktisk ligger 97 % af Tyrkiets areal i Asien, mens 3 % ligger i Europa.

VIDSTE DU, at indbyggertallet i Alanya mere end fordobles om sommeren?


Områder i Alanya

Alanya

Alanya

Feriebyen Alanya er Tyrkiets mest populære ferieby, som over 150.000 turister besøger hvert eneste år. Det første syn, der møder dig i Alanya, er den store klippe, der deler byen i øst og vest. På klippen finder du den gamle fæstning med udsigt over havet, byen og Taurusbjergene. Klippen med borgen er Alanyas vartegn.

Alanya har et væld af muligheder til både unge og ældre. I basaren ved havnen hersker den gode sydeuropæiske stemning og atmosfære, som vi danskere elsker. Her kan du nyde en god middag eller en drink på en af de mange restauranter og barer. Du kan også handle i de mange butikker og boder, hvor du fx kan købe skind/lædervarer, ægte tæpper og guld til meget favorable priser.

Antalya By

Antalya

Antalya er regionens hovedstad og stedet for både store historiske og moderne oplevelser. Byens gamle havn emmer af kultur, og den lange handelsgader indbyder til shopping i de moderne butikker. Du kan også besøge byens museum, der har spændende samlinger fra de omkringliggende historiske områder, fx Aspendos, Perge, Termessos og Side.

“I Antalya er vejret altid godt,” siger de lokale, og faktisk har Antalya hele 300 solskinsdage om året. Derfor er området også perfekt til både bade- og golfferie.


OPLEV ALANYA

Alanya HavnByrundtur i Alanya

Lær byen at kende – ta med på byrundtur i Alanya. Vi besøger de tre hovedgader, centrum og havnen – og hører mere om områderne. Vi passerer nogle af de gode restauranter, hvor du kan få en god oplevelse på din ferie. Vi kigger også forbi juvelforretningen Kadioglu og Tuana Optik, hvor du kan købe guld og briller til særlig fordelagtige priser i forhold til Danmark. Alle forretninger er seriøse forhandlere med høj kvalitet og god service.


 

Alanya LandsbyudflugtLandsbytur

Kom tættere på det lokale og autentiske Tyrkiet. Oplev livet i de små landsbyer og hils på den venlige lokalbefolkning. Vi kører op i Taurusbjergenes fantastiske natur, besøger en moské og hører mere om islam og religionens forskellige skikke. Vi møder også en lokal landsbyfamilie og fornemmer hurtigt primitiviteten i landsbyfolkenes hjem. Vi nyder en kop te og ser, hvad kvinden i huset arbejder med til hverdag. På en hyggelig restaurant nyder vi en god frokost, inden vi fortsætter til smeden, der viser os, hvordan han laver små knive af gedehorn.


 

Alanya HamamHamam/Tyrkisk bad

Vand, sæbe, skrubning og massage er ingredienserne. Bland det med selvforkælelse og afslapning – så har du hamam. Efter badet og massagen føler du dig født på ny, og din hud får en endnu flottere farve i løbet af ferien.


 

Alanya SapadereDimcave & Sapadere

Oplev naturens kræfter når vi besøger den over en million år gamle drypstensgrotte, Dimcave. Se de formidable formationer, som naturen selv har skabt. Grotten strækker sig 310 meter ind i bjerget og munder ud ved en lille sø. Vi fortsætter til det smukke naturområde, Sapadere, hvor vi går gennem kløften på en 800 meter lang gangbro. Den vilde naturflod slutter med et fantastisk og flot vandfald. Vi nyder udsigten og en god frokost ved floden.


LOKALE ATTRAKTIONER

Der er utallige oplevelser og lokale attraktioner i Alanya. Her kan du læse et udvalg – men vi har mange flere forslag til, hvad du kan opleve på din ferie. I inspirationsmappen på hotellet kan du læse om flere spændene attraktioner, og du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge din rejseleder til råds.

Alanya Inçekum Strand

Inçekum-stranden

25 km vest for Alanya ligger denne bounty-lignende strand, der er den bedste omkring Alanya. Den er utrolig børnevenlig – du kan gå langt ud før det bliver dybt, der er ingen klipper eller sten i vandet.

Atatürks hus

I 1934 opholdt den moderne Tyrkiets landsfader, Atatürk, sig i dette hus. Huset er senere blevet restaureret og er nu et smukt eksempel på lokal arkitektur fra det 20. århundrede.

Borgen

Nyd den smukkeste udsigt over havet, byen og Taurusbjergene. Borgen blev viderebygget af Sultan Alaaddin Keykubat i 1226-32 på ruinerne af romerske og byzantiske fæstningsanlæg. På vejen derop er der hyggelige små restauranter.

Med tæerne i vand

I udkanten af Alanya løber floden Dimcay i et smukt naturområde, hvor du virkelig kan slappe af. Langs floden ligger små picnic-steder, hvor du kan spise frokost, samtidig med du sidder med tæerne i flodvandet. Besøger du området om søndagen, vil du også møde mange lokale familier, der nyder hinandens selskab.

Den tyrkiske basar

I byens absolutte centrum ligger den tyrkiske basar. I modsætning til turisternes basar er her en tydelig overvægt af lokale handlende, og priserne skulle efter sigende være en smule lavere.

 

Alanya - Krydderier


REJSELEDERNES HEMMELIGHEDER

Bravo Tours’ rejseledere bor i Alanya. De kender derfor alle kystens små hemmeligheder og ved, hvor du skal tage hen for at få de bedste oplevelser.

Spis med de lokale

I Alanyas basar til venstre for den store moské og taxiholdepladsen, finder du en lille lokal restaurant ”Minimutfak”. På tyrkisk betyder det ”Lille køkken”. De lokale spiser hver dag frokost og tidlig aftensmad på restauranten, og her er en fantastisk lokal stemning. Maden er frisk, lækker og tilpas krydret. Du peger blot
på det, du ønsker bag glasmontren til køkkenet. Et måltid inkl. drikkevarer koster ca. 35 kr.

Tophane-området

Tophane betyder kanontårnet. Her finder du de hyggeligste små gader, og det emmer af god stemning. Mange af husene går i arv fra generation til generation. Gå en tur, mød lokalbefolkningen og få et indblik i deres hverdag. Du finder området på den venstre side af forbjerget med udsigt over Alanyas havn og øststranden.

Lej en bil

Kør til den flotte Incekumstrand, der ligger mellem Alanya og Side. Her finder du den bedste sandstrand, som også er meget børnevenlig. Tag også på opdagelse i Taurusbjergene bag Side og kom tæt på det lokale liv og landsbyerne, hvor tiden næsten står stille.


MAD OG DRIKKE

Alanya mad

Det tyrkiske køkken er blandt de tre bedste i verden. Prøv en af de lokale specialiteter.

 

 • Sis kebab: Grillet krydret kød på spyd. Serveres ofte med grillede tomater og grøntsager.
 • Adana kebab: Farseret hakket og krydret oksekød på spyd.
 • Köfte: Krydrede tyrkiske kødboller/frikadeller.
 • Osmanisk pande: En blanding af kød, grøntsager og sovs serveret i lerfad over åben ild.
 • Aubergine-kebab: Kød og aubergine grillet på spyd.
 • Simit: Typisk morgenmad for tyrkerne. En speciel form for rundstykke, som du kan købe fra de små vogne hos gadesælgerne til næsten ingen penge.
 • Börek: Små forårsruller lavet af butterdej fyldt med feta og spinat. Nogle kalder dem også cigarruller.
 • Dolma: Ofte vinblade, kan dog også være peberfrugter, tomater eller kartofler, fyldt med fx bulgur, tomater og tyrkiske krydderier.
 • Döner-kebab: Tyrkerne tager ikke en sandwich, men en döner-kebab, hvis de bliver sultne midt på dagen. Prøv dem ved de små gadeboder, hvor du kan vælge mellem lam, okse eller kyllingekød. Serveres ofte i en pandekage med salat og tomatpure.
 • Iskender-kebab: Döner-kebab serveret oven på brødstykker sammen med yoghurt og tomatsovs.

1) Meze

Kolde og varme forretter i mange variationer, som du kan nyde med nybagt lavasbrød til.

2) Øl

Du kan købe både Tuborg og Carlsberg, men snyd ikke dig selv for den gode tyrkiske øl Efes.

3) Vin

Et af de bedst kendte mærker er Doluca, som du kan købe i tre forskellige varianter.

4) Raki

En stærk tyrkisk brændevin, som du kan blande med vand for at mildne den en smule.

5)

6)

 


KORT OVER ALANYA


VÆRD AT VIDE OM ALANYA

Apotek hedder på tyrkisk ”eczane” og på engelsk ”pharmacy”. Der er åbent mandag-lørdag kl. 09.00-21.00. Søndag er det kun enkelte apoteker, der holder åbent. Husk kvittering og recept ved køb af lægeordineret medicin.
I højsæsonen kan du i enkelte kiosker købe danske aviser fra dagen før.
De fleste banker ligger i centrum af byen. De tager imod kreditkort, rejsechecks, eurochecks og danske kontanter.

Medbring pas, hvis du skal hæve større beløb eller hæve inde i banken.

Hvis du gerne vil opleve Tyrkiet på egen hånd, kan du med fordel leje bil hos Onur Rent a Car. Firmaet har mange års erfaring og er et af de største tyrkiske biludlejningsfirmaer. Du finder priser og betingelser i informationsmappen. Kontakt din rejseleder for flere informationer eller bestilling.
Busstationen, Otogar, ligger i udkanten af byen på vestsiden. Standarden i busserne er udmærket, og de er billige at benytte. Rejs fx fra Alanya til Antalya for 35-40 kr. Turen tager ca. to timer.
Du kan kende dolmus’erne på deres “Gold City”-logo på siden. De kører frem og tilbage på hovedvejen, er billige og nemme at bruge. Der er ingen køreplaner. Du står på ved hovedgaden.
Det er kutyme at give ca. 5-10 % i drikkepenge, hvis du har været tilfreds med servicen.
Vi anbefaler, at du køber vand på flaske. Vandet, der kommer ud af vandhanerne, er ikke sundhedsfarligt, men smager ikke godt.
I Tyrkiet er den elektriske spænding 230 Volt ligesom i Danmark. Der kan forekomme strømafbrydelser på grund af overbelastning.
På afrejsedagen skal du forlade værelserne senest kl. 12.00 ifølge internationale hotelbestemmelser – også selvom du først skal flyve sent på aftenen. Hotellet kan som regel tilbyde opbevaring af bagage samt bade- og omklædningsforhold. Nogle gange er det muligt at leje værelset hele afrejsedagen mod betaling. Ved ankomst kan du tidligst forvente at værelset er klart kl. 15.00. Hotellerne beder om ro efter kl. 23.00.
Mange hoteller har internet som en service for gæsterne, men i langt de fleste tilfælde mod betaling. Mange cafeer og barer tilbyder gratis WiFi. Det kan være dyrt at bruge mobilinternettet i udlandet.
Religionen i Tyrkiet er Islam, der blandt andet bygger på “de fem søjler”. Du vil opleve, at der kaldes til bøn fem gange i døgnet fra de mange moskéers minareter.
Skulle det blive nødvendigt med lægehjælp i løbet af din ferie, er du meget velkommen til at kontakte din rejseleder.

Den offentlige danske sygesikring dækker ikke i Tyrkiet. Du skal derfor selv betale for lægekonsultation og medicin. De fleste private rejseforsikringer dækker udgifterne, når du kommer hjem, hvis du gemmer recepter og kvitteringer.

Bravo Tours anbefaler, at du benytter universitetshospital Baskent Hastanesi, som også fungerer som alm. lægepraksis.

I Tyrkiet kan de lokale godt lide stærk kaffe – gerne espresso. Kaffe på tyrkisk hedder kahve.
Tirsdag er der stort marked ved markedshallerne, men næsten hver dag er der marked et sted i Alanya.
Ring 155 og giv receptionen og rejselederne besked.
Posthuset hedder PTT og har åbent fra 10.00 – 22.00. Posthuset ligger midt på hovedgaden. Der er lukket hver søndag.
Du kan altid komme i kontakt med en dansktalende rejseleder. Har du brug for os. når vi ikke er på hotellet, er du altid velkommen til at kontakte os på vores servicetelefon, som er åben 24 timer i døgnet.

Du finder telefonnummeret i inspirationsmappen og i den udleverede velkomstfolder.

De tyrkiske taxier er solgule og kører alle med taxameter. På mange lygtepæle eller træer er der et skilt og en lille ringklokke. Det er en tilkaldeknap til nærmeste taxicentral. Tryk én gang, så kommer der en taxi efter et par minutter. Du kan også bestille en taxi i receptionen.
Der er en times tidsforskel. Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 i Tyrkiet.
Du må have varer og souvenirs med til Danmark for højst kr. 3.250.

Cigaretter 200 stk eller cigarillos 100 stk eller cigarer 50 stk eller røgtobak 250 gr.

1 liter spiritus (over 22 pct alkohol) eller 2 liter hedvin (under 22 pct alkohol) eller 4 liter vin eller 16 liter øl.

Ved tyveri ringer du 155 til politiet. Kontakt også receptionen på hotellet og rejselederne.
Valutaen hedder Türkish Lira (TL). Du kan også betale med euro de fleste steder.
Du veksler til den bedstekurs på Posthuset (PTT). Du kan også gøre det i receptionen på de fleste hoteller eller hæve penge i bankernes hæveautomater.
Basaren er normalt åben fra tidlig morgen til sen aften.

GOLF

GolfSpil golf i Tyrkiets bedste område – Belek. Området har nogle af verdens bedste golfbaner, der er af meget høj standard. Det gælder også serviceniveauet. Bor du i Side og Alanya, kan du naturligvis også købe golf gennem vores rejseledere. De største oplevelser får du på banerne Montgomerie og Sultan.

Montgomerie

Spil golf i fantastiske omgivelser og nyd den udfordrende bane. Seks indspil skal krydse vand, og på et enkelt hul er der tre søer fra tee til green.

Sultan

En rigtig mesterskabsbane med lange par 4-huller, vand i spil på otte huller og masser af dybe potbunkers både på fairway og omkring greens.


ÅBEN REJSEGUIDEN SOM BLADREKATALOG

 

Faktaboks

Fakta om Tyrkiet

 • Areal: 783.562 km²
 • Indbyggere: ca. 71 millioner
 • Fastboende i Alanya: ca. 110.000
 • Hovedstad: Ankara
 • Største by: Istanbul
 • Religion: 99 % Islam
 • Valuta: Tyrkiske Lira
 • Højestepunkt: Araratbjerget 5.165 meter højt

DE 3 BEDSTE REJSETIPS

 • Besøg Alanyas vartegn, borghøjen Kalanoros. Her har du den bedste udsigt over hele området.
 • Tag på udflugt til drypstensgrotten Dim Cave, hvor du pludselig vil nyde 22-23 grader i Taurus-bjergene.
 • Nyd det gode liv i basaren, på de gode strande eller på en af de livlige restauranter og barer.

 

Se også disse artikler