Find en rejse til Marmaris her
Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Ölüdeniz
OplevelserRejseguidesSol og Strand

Den Bedste Rejseguide til Marmaris

VELKOMMEN TIL MARMARIS

Mange kalder Tyrkiet for ”Verdens navle”. Her mødes øst og vest – rent faktisk ligger 97 % af Tyrkiets areal i Asien, mens 3 % ligger i Europa.

Overalt i Tyrkiet møder du landsfader Mustafa Kemal Atatürk. Hans portræt hænger i private stuer, skoler og restauranter, og rundt omkring i byen står der statuer af ham. Han blev i 1923 landets første præsident og valgte Ankara som landets hovedstad. Han blev kendt for sin effektivitet – han afskaffede religiøse domstole og koranskoler, indførte almen skolepligt og udskiftede alfabetet til det latinske.

Vidste du, at 97% af Tyrkiets areal ligger i Asien, mens 3% ligger i Europa?


OMRÅDER VED MARMARIS

Marmaris Bugt

Marmaris

Feriebyen Marmaris bliver hvert år besøgt af mange turister, der nyder byens placering ved den lange, brede bugt, den fantastiske natur og det dejlige klima. I byens centrum ligger den gamle borg, en stor basar med et hav af forretninger, fx tæppehandlere, guldsmede, skind- og tøjforretninger.

Bag basaren ligger marinaen med mange hyggelige cafeer og restauranter. Mod vest kan du nyde den lange strand, hoteller, masser af restauranter og gå en tur på strandpromenaden, der fortsætter helt til nabobyen Içmeler.

Içmeler

Içmeler

Vest for Marmaris finder du den mindre, men meget hyggelige og charmerende ferieby, Içmeler. Indtil for få år siden var byen en lille, stille landsby med 7.000 indbyggere, men i dag er det et velbesøgt ferieområde.

Her finder du en af områdets bedste strande, fine forretninger samt gode restauranter og barer. Atmosfæren er rolig, og du vil hurtigt komme i en afslappende feriestemning, når du besøger byen.


OPLEV MARMARIS

Marmaris ByByrundtur i Marmaris

Følg med os på tur i Marmaris. Se byen og bliv bekendt med de mange muligheder. Få et overblik over byens bedste restauranter og shoppingmuligheder. Besøg den lokale guldbutik, læderforretning og slikforretning og lær byen at kende, så du får den bedste start på ferien. Vi slutter med en hyggelig gåtur langs marinaen.


 

Marmaris Blue CruiseBådtur til Kleopatra-øen

Er du klar på en dag med vand, sol, gamle ruiner og ren afslapning? Så har vi turen til dig! Med os får du muligheden for at tage på bådtur i Gökova-bugten, hvor vi oplever den flotte udsigt og ser det smukke klare blå hav.

Du får lov til at hoppe fra båden og ned i det lækre vand, mens der også er mulighed for at nyde solen fra liggestolene på øverste dæk. Vi kommer ind og ser Kleopatra-øen med det berømte sand og smukke ruiner, hvor det også er muligt at gå rundt og udforske øens hemmeligheder.


 

DalyanDalyan

Denne dag vil byde på oplevelser for enhver – både historiske og de mere nydelsesprægede. Vi starter dagen med at sejle fra Marmaris havn mod Dalyan. Når vi er ankommet, kommer vi over i små flodbåde, som sejler os til den meget berømte skildpaddestrand. Denne strand er en af de få strande ved Middelhavet, hvor den truede Caretta Caretta- skildpadde kan lægge sine æg. Vi sejler ind ad Dalyan-floden, hvor vi blandt andet oplever det flotte dyreliv omkring floden, de lykiske kongegrave, der er hugget ind i lodrette klipper og det berømte mudder- og svovlbad, hvor vandet har en afslappende effekt på hud og krop.


 

BazarLandsbytur

Oplev den traditionelle tyrkiske kultur. Hør mere om familielivet, religionen og andre generelle ting. Vi ser en moské, et landsbyhus, et honningsted, hvor der bliver produceret fyrretræshonning og besøger en af de mest kendte strande i en landsby.

På hele oplevelsesturen kører vi gennem en utrolig smuk natur. En hyggelig, interessant og lærerig tur, hvor du ser det ”rigtige Tyrkiet”.


LOKALE ATTRAKTIONER

Der er utallige oplevelser og lokale attraktioner i Marmaris. Her kan du læse et udvalg – men vi har mange flere forslag til, hvad du kan opleve på din ferie. I inspirationsmappen på hotellet kan du læse om flere spændende attraktioner, og du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge din rejseleder til råds.

Borgen i Marmaris

Marmaris BorgBesøg et af Marmaris’ varetegn – borgen fra 1522. Den blev bygget af sultan Süleyman den Store, da han forsøgte at erobre Rhodos. I dag fungerer borgen som restaurant, men indeholder også et museum med genstande fra bronzealderen.

Içmeler

Gå langs strandpromenaden til det nyere, men mindre turistområde Içmeler. Strandområdet er lidt bedre og renere end i Marmaris, da det ligger tættere på bugtens åbning.

Prøv en af de mange gode restauranter. Tag den lokale dolmus eller en af dolmusbådene fra Marmaris.

 

Netselmarina

Netselmarina

Eksklusiv lystbådehavn for de velhavende! Området har et shoppingcenter med kendte mærkevarer og gode restauranter og barer med en fantastisk udsigt over havnen.

Yesil Marmaris

De lokale kalder ofte Marmaris for Yesil – grønne – Marmaris, og det giver rigtig god mening. Regionen er kendt for sin flotte og grønne natur, og der er mange vandreveje i de bjergrige skovområder. Nyd udsigten over den flotte bugt. Du finder stierne ved at kigge efter skilte med navnet ”Marmaris Milli Park”. Du kan også spørge din rejseleder.

Paradisøerne

Sejl til halvøerne ud for Marmaris og nyd de fredelige strande, det røde sand og roen. En dejlig afveksling, hvis du vil helt ned i gear.


REJSELEDERNES HEMMELIGHEDER

Bravo Tours’ rejseledere bor i Marmaris. De kender derfor alle kystens små hemmeligheder og ved, hvor du skal tage hen for at få de bedste oplevelser.

Rolige badestrande med krystalklart vand

Det er ikke ofte, de lokale går på stranden i Marmaris. De har nemlig fundet to andre paradis – Amos og Ciftlik.
Lige efter Turuncbugten finder du de rolige strande, det krystalklare vand og fred og ro.

Besøg den lokale barber

I de lokale barbersaloner kan du få en fantastisk lokal oplevelse. Her får mændene en barbering og klipning på gammeldags maner med citronsprit, skum og god service. Mens kvinderne kan ”nyde” at få rettet bryn med sytråd eller blot en billig klipning.

Tag på marked i Mugla

Hver torsdag er der marked i Mugla, Marmaris’ provinshovedstad. Her kan du købe alt fra kopivarer til frugt, grøntsager, nødder og krydderier. Mød den  imødekommende tyrkiske kultur og handl med de lokale.

Spis med de lokale

Bag ved postkontoret PTT ligger en hel gade fyldt med små lokale restauranter, som serverer god og traditionel tyrkisk mad – og det er billigt! Udenfor Marmaris ligger områdets bedste morgenmadsrestaurant, hvor du spiser ude i naturen.


MAD OG DRIKKE

Marmaris Mad

Det tyrkiske køkken er blandt de tre bedste i verden. Prøv en af de lokale specialiteter.

 

 • Sis kebab: Grillet krydret kød på spyd. Serveres ofte med grillede tomater og grøntsager.
 • Adana kebab: Farseret hakket og krydret oksekød på spyd.
 • Köfte: Krydrede tyrkiske kødboller/frikadeller.
 • Osmanisk pande: En blanding af kød, grøntsager og sovs serveret i lerfad over åben ild.
 • Aubergine-kebab: Kød og aubergine grillet på spyd.
 • Simit: Typisk morgenmad for tyrkerne. En speciel form for rundstykke, som du kan købe fra de små vogne hos gadesælgerne til næsten ingen penge.
 • Börek: Små forårsruller lavet af butterdej fyldt med feta og spinat. Nogle kalder dem også cigarruller.
 • Dolma: Ofte vinblade, kan dog også være peberfrugter, tomater eller kartofler, fyldt med fx bulgur, tomater og tyrkiske krydderier.
 • Döner-kebab: Tyrkerne tager ikke en sandwich, men en döner-kebab, hvis de bliver sultne midt på dagen. Prøv dem ved de små gadeboder, hvor du kan vælge mellem lam, okse eller kyllingekød. Serveres ofte i en pandekage med salat og tomatpuré.
 • Iskender-kebab: Döner-kebab serveret oven på brødstykker sammen med yoghurt og tomatsovs.

1) Meze

Kolde og varme forretter i mange variationer, som du kan nyde med nybagt lavasbrød til.

2) Øl

Du kan købe både Tuborg og Carlsberg, men snyd ikke dig selv for den gode tyrkiske øl Efes.

3) Vin

Et af de bedst kendte mærker er Doluca, som du kan købe i tre forskellige varianter.

4) Raki

En stærk tyrkisk brændevin, som du kan blande med vand for at mildne den en smule.

5)

6)


KORT OVER MARMARIS


VÆRD AT VIDE OM MARMARIS

Apotek hedder på tyrkisk ”eczane” og på engelsk ”pharmacy”. De er åbent mandag-lørdag kl. 09.00-21.00. Søndag er det kun enkelte apoteker, der holder åbent.
I højsæsonen kan du i enkelte kiosker købe danske aviser fra dagen før.
De fleste barer og diskoteker ligger i Marmaris’ bargade i centrum af byen. Du kan også nyde en drink langs strandpromenaden. I Içmeler finder du mange restauranter, der har hyggelige barer – men ingen diskoteker.
De fleste banker ligger i centrum af byerne. De tager imod kreditkort, rejsechecks, eurochecks og danske kontanter.

Medbring pas, hvis du skal hæve større beløb eller hæve inde i banken.

Basaren ligger i centrum af Marmaris, ikke langt fra den store Atatürk statue. Den er åbent alle dage fra ca. 09.00-24.00. Vær opmærksom på, at de fleste varer er kopivarer, og parfume kan være blandet op med vand. Det er ulovligt at indføre kopivarer i Danmark.
Bravo Tours anbefaler, at du lejer en safebox på hotellet til sikker opbevaring af pas, billet, penge, smykker og andre værdigenstande. Du lejer den i receptionen.
I Marmaris kører der små busser på hovedgaden, som stopper, når du rækker armen ud. Skal du fra vest til øst, skal der stå centrum eller basar i bussens forrude. I Marmaris er busserne hvide med en bred turkisgrøn stribe. Skal du til Içmeler, skal du tage en hvid dolmus med en bred orange stribe.
Det er kutyme at give ca. 5-10 % i drikkepenge, hvis du har været tilfreds med servicen.
Vi anbefaler, at du køber vand på flaske. Vandet, der kommer ud af vandhanerne, er ikke sundhedsfarligt, men smager af klor.
I Tyrkiet er den elektriske spænding 230 Volt ligesom i Danmark. Der kan forekomme strømafbrydelser på grund af overbelastning.
På de små, lokale barbersaloner kan du blive klippet og barberet på gammeldags facon. Det koster ca. 40-50 kr.
På afrejsedagen skal du forlade værelserne senest kl. 12.00 ifølge internationale hotelbestemmelser – også selvom du først skal flyve sent på aftenen. Hotellet kan som regel tilbyde opbevaring af bagage samt bade- og omklædningsforhold. Nogle gange er det muligt at leje værelset hele afrejsedagen mod betaling. Ved ankomst kan du tidligst forvente, at værelset er klart kl. 15.00.

De tyrkiske huse / bygninger er ikke så godt isolerede, så der kan være meget lydt. Hotellerne beder om ro efter kl. 24.00.

Det er ikke tilladt at medbringe mad og drikkevarer udefra eller få besøg af gæster, der ikke bor på hotellet.

Mange hoteller har internet som en service for gæsterne, men i langt de fleste tilfælde er det mod betaling. Mange cafeer og barer tilbyder gratis WiFi. Det kan være dyrt at bruge mobilinternettet i udlandet.
Religionen i Tyrkiet er islam, der blandt andet bygger på “de fem søjler”. Du vil opleve, at der kaldes til bøn fem gange i døgnet fra de mange moskéers minareter.
I Tyrkiet kan de lokale godt lide stærk kaffe – gerne espresso. Kaffe på tyrkisk hedder kahve.
Skulle det blive nødvendigt med lægehjælp i løbet af din ferie, er du meget velkommen til at kontakte din rejseleder. Den offentlige danske sygesikring dækker ikke i Tyrkiet. Du skal derfor selv betale for lægekonsultation og medicin. De fleste private rejseforsikringer dækker udgifterne, når du kommer hjem, hvis du gemmer recepter og kvitteringer.

Bravo Tours anbefaler, at du benytter LægeklinikkenMayday. Telefonnr: 0090 252412 0700

Eller privathospitalet Ahu-Hetman. Telefonnr.: 0090 252 417 7777

Torsdag er den store markedsdag i Marmaris. Der er liv og god stemning hele dagen. I Içmeler er der marked hver onsdag. På markederne kan der købes frugt, grøntsager, krydderier, fisk og en masse souvenirs.
Du kan holde myg væk med en lille maskine, som du sætter i stikkontakten. Du kan købe den på apoteket. Myggebalsam hedder på tyrkisk sin kov.
Posthuset hedder PTT og har åbent fra 8.30-17.00. PTT ligger centralt i basaren i Marmaris by og i Içmeler. Her kan du veksle penge til en god kurs.
Du kan altid komme i kontakt med din dansktalende rejseleder. Du finder telefonnummeret i inspirationsmappen på dit hotel/lejlighed.
Hovedsproget er tyrkisk, men i enkelte byer i den østlige del af Tyrkiet tales der også kurdisk.
Der er mange gode muligheder for at dyrke sport i Marmaris, bl.a. dykning og andre vandsportsaktiviteter, tennis, fitness, fodbold m.m. Spørg rejselederne for gode råd.
De tyrkiske taxaer er gule og kører alle med taxameter. Du kan bestille en taxa i receptionen på de fleste hoteller. For ikke at blive snydt, bør du altid sikre dig, at chaufføren tænder taxameteret. Det kan ikke betale sig at aftale en pris i forvejen.
Der er en times tidsforskel. Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 i Tyrkiet.
Du må til Danmark afgiftsfrit indføre:

1 liter spiritus eller 2 liter hedvin

200 cigaretter eller 100 cigarillos eller 50 cigarer eller 250 gr røgtobak.

Turistinformationen ligger ved ”Anatolia Bar” nær basaren og er åben fra mandag-fredag kl. 8.00-17.00.
Ved tyveri ringer du 155 til politiet. Kontakt også receptionen på hotellet og rejselederne.
Valutaen hedder Türkish Lira (TL). 1 lira svarer til ca. 2,60 danske kr. Du kan også betale med euro de fleste steder.
Du veksler i bankerne til den bedste kurs. Du kan også gøre det i receptionen på de fleste hoteller eller hæve penge i bankernes hæveautomater.
De fleste supermarkeder og købmænd holder åbent kl. 9.00-23.00 ligesom basaren.

ÅBEN REJSEGUIDEN SOM BLADREKATALOG

Faktaboks

FAKTA OM TYRKIET

 • Areal: 783.562 km²
 • Indbyggere: ca. 71 millioner
 • Hovedstad: Ankara
 • Største by: Istanbul
 • Religion: 90 % Islam
 • Valuta: Tyrkiske Lira
 • Højestepunkt: Araratbjerget 5.165 meter højt

DE 3 BEDSTE REJSETIPS

 • Nyd den flotte, grønne og bjergrige natur
 • Besøg marinaen med alle de mange flotte både
 • Tag på shopping i det farverige basarområde.

Se også disse artikler