Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Kemer
Rejseguides

Din Rejseguide til Side, Belek og Kemer

VELKOMMEN TIL TYRKIET

Som gæst i Tyrkiet føler man sig skiftevis hundrede år tilbage i tiden og samtidig helt fremme i nutiden. Landet har en helt enestående kulturarv, og overalt finder man tydelige spor af de stormagter, der har hersket gennem tiderne. Det tyrkiske folkefærd er noget af det mest gæstfrie, man kan forstille sig. Tyrkerne mener, at der ikke er forskel på mennesker – alle er mere end velkomne.

Tyrkiet er 783.562 km² stort og har ca. 74 millioner indbyggere. Ca. 60 % bor i de større byer. Befolkningen er sammensat af 80 % tyrkere og 20 % kurdere. Hovedstaden er Ankara, og her bor ca. 5 millioner mennesker. Istanbul er Tyrkiets største by med ca. 13 millioner indbyggere. Side er en meget populær og hyggelig ferieby med ca. 8.000 indbyggere.

Tyrkiet er fordelt på to kontinenter. 97 % af arealet ligger i Asien, mens de resterende 3 % ligger i Europa. Landet grænser op til både Grækenland, Bulgarien, Georgien, Syrien, Armenien, Iran og Irak. Landets højeste punkt er Araratbjerget, der er 5.165 meter højt og ligger i det østlige Tyrkiet. Tyrkiets største produktioner er fordelt på tekstil- og bilindustrien. De vigtigste eksportvarer er tobak, bomuld, oliven, citrusfrugter, vindruer, tæpper og lædervarer.


OMRÅDER

Side

SideSide er et charmerende og fredfyldt badeparadis på Tyrkiets Middelhavskyst. Området er historisk unikt med momenter overalt. I Side findes enormt velbevarede levn fra det andet til det femte århundrede. Byens ældste områder ligger på en halvø, og de nyere områder ligger inde i landet. Den lave, klippefulde halvø har strande til begge sider.

I centrum er arkitekturen fortsat uberørt af turismen. I den gamle, charmerende bykerne findes basarer, der bugner af varer. Her kan man købe tøj, lædervarer, souvenirs og guld. Den gamle bydel er næsten tom for trafik, og om aftenen tændes belysningen i det antikke teater.

Side er en tidligere fiskerby med rødder langt tilbage i historien. Engang var Side centrum for handel og kultur, og det romerske teater vækker minder om byens storhedstid. Inde i byen ligger de arkæologiske udgravninger side om side med nutidens bebyggelser.

Belek

Titanic StrandBelek ligger ved Middelhavet ca. 35 km øst for Antalya. Belek er af turistministeriet kåret som et af de bedste feriesteder i Tyrkiet. Belek er meget populær i golfkredse på grund af 16 store golfanlæg af meget høj klasse.

Belek ligger i bekvem afstand fra lufthavnen og blot en halv times kørsel fra metropolen Antalya. Belek var tidligere et stort landbrugsområde, med den lille landsby Belek som samlingspunkt.

Selve byen Belek har et fint udvalg af restauranter,
butikker og barer. Uden for hotelområdet ligger den charmerende og hyggelige by Kadriye med gode indkøbsmuligheder, restauranter og fortovscafeer. Vil man til storbyen Antalya med alle dens uudtømmelige fortræffeligheder, er der gode busforbindelser flere gange dagligt.

Hotelområdet ligger cirka seks km uden for Belek. Hotellerne er af særdeles høj standard og ligger som perler på en snor langs det smukke Middelhavs kyst. Strandstrækningen kaldes guldkysten på grund af det fine sand, det lune vand og det milde klima.

Kemer

KemerKemer er en lille by med ca. 12.000 indbyggere. For få år siden var Kemer en lille fiskerby, men nu er turismen hovederhverv.

Kemer ligger smukt i en lille dal på kysten syd for Antalya og med de pinjeklædte Taurus-bjerge mod vest. Kemer er derfor en oplagt feriedestination for naturglade mennesker og vandhunde i alle aldre.

Der er utallige muligheder for sportsaktiviteter i og omkring Kemer – fx dykning langs klipperne i det krystalklare vand og bådture, hvor man kan nyde den smukke natur.

Kemer er en forholdsvis rolig by med en dejlig stemning på strandpromenaden med de mange restauranter med lækre specialiteter fra det tyrkiske
køkken.


OPLEV TYRKIET

Alanya borgAlanyas borg

Fæstningen øverst på den dominerende 250 meter høje klippehalvø er historisk interessant, og der er en formidabel udsigt fra klippetoppen. Vejen til toppen er mere end tre kilometer lang og anstrengende til fods. Det første fæstningsværk blev bygget i hellenisk tid (333 f.v.t.- ca. år 100). De skiftende bygherrer var blandt andre sørøvere, romere og byzantinere. Den vigtigste var dog Sultan Alaeddin Keykubad, der regnes som Alanyas grundlægger (1226).


Side ManagatManavgat

Manavgat er en by med 90.000 indbyggere ca. 7 km fra Side. Byen er i stor udvikling og har derfor både den gamle og den moderne side af en rigtig tyrkisk by. Manavgat ligger ved den smukke flod med samme navn. Selalesi-vandfaldet er en stor attraktion. Byen har en imponerende moske og sydkystens største marked (mandag), hvor lokale og turister mødes for at handle.


AspendosAspendos

Byen ligger 38 km vest for Side og har et af verdens bedst bevarede teatre fra det andet århundrede – tegnet af arkitekten Zinon. Teatret har en formidabel akustik, hvor hvert ord, der bliver talt på scenen, kan høres tydeligt, selv på de bageste rækker. Der er 15.000 siddepladser. Ved Aspendos ligger en smukt restaureret bro fra romertiden.


PergePerge

Denne smukke by 43 km vest for Side var hovedstad i Pamfylien, da Antalya endnu ikke var grundlagt. Perge var kendt som kulturcenter for gudinden Artemis Pergaia, og det var derfor ikke særlig populært, at den kristne apostel Paulus besøgte byen i år 46. Det antikke teater med plads til 14.000, det antikke stadion med 12.000 tilskuerpladser er de største attraktioner. Olympos Byen, 37 km fra Kemer, har navn efter bjerget Olympos (2.377 meter over havet) og er berømt for ”de brændende sten” (”chimira” eller ”yanartas), hvor evige metangasflammer stiger op fra jorden. Tyrkerne kalder det den mytiske. Det siges, at på dette sted dræbte helten Bellerofon det ildspyende uhyre kimæren.


Termessos

Blev sandsynligvis grundlagt omkring år 900 f.v.t. og blev først kendt i verdenshistorien, da den modstod en belejring fra Alexander den Store. Desværre kunne byen ikke modstå flere jordskælv, og den har været forladt siden det femte århundrede. I Termessos findes kun få velbevarede ruiner, men med bjergene og skovene som baggrund er den bestemt en oplevelse. Termessos ligger ca. 95 km vest for Side.


PamukkulaPamukkale

Pamukkale og Hierapolis ligger ca. 230 km fra Antalya og næsten lige så langt fra Marmaris, midt inde i landet. Her er varme, kalkholdige kilder, unikke, hvide og bomuldslignende bjergformationer og en romersk ruinby. Pamukkale-terrasserne er skabt gennem årtusinder, ved at det kalkmættede vand fra de 35 grader varme kilder afkøles og afgiver små mængder kalk. Stedet er på UNESCOs kulturarvsliste og er virkelig værd at opleve.


HierapolisHierapolis

På toppen af Pamukkale ligger Hierapolis. Området har været beboet fra ca. år 4500 f.v.t-. Byen blev grundlagt af kong Eumenes 2. af Pergamon ca. år 190 f.v.t. og havde sit højdepunkt i 100- og 200-tallet, da romerne byggede og badede på livet løs. Fem km længere mod nord ligger Karahayit og en jernholdig kilde med 56 grader varmt vand. Her ligger en række luksushoteller. For et par hundrede kroner kan man bo rigtig godt, få tid til at opleve området og bade i det varme kildevand.


Antalya ByAntalya

Ligger 65 km vest for Side og er den største tyrkiske by i Middelhavsområdet. Antalya er både lufthavnsby og provinshovedstad og har en fantastisk gammel by, der bestemt er et besøg værd. Byen har flere end en million indbyggere, der nyder, at Antalya har gennemsnitligt 300 solskinsdage om året! Mange mennesker tager dertil for at blive betaget af den fantastisk flotte havn og den rustikke gamle bydel.


Mad og Drikke

Tyrkiet mad

Det tyrkiske køkken er blandt de tre bedste i verden sammen med det franske og det kinesiske. Her findes uanede mængder af både tyrkiske specialiteter og traditionel europæisk mad. Nogle af de mest populære retter og drikkevarer er:

 • Lavas: Sammen med de mange forretter serveres ofte det pizzabundslignende brød lavas, som kommer direkte fra stenovnen og stilles på bordet. Oven på brødet er der sesamfrø.
 • Suppe: Tyrkerne elsker at spise suppe – især om natten. Derfor findes der en del supperestauranter, også kaldet suppehaller. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lignende, men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper fås.
 • Döner-kebab: I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lammeeller kyllingekød af et lodret spyd, og lægges i et halvt franskbrød eller rulles ind i dürüm – en slags pandekage – sammen med salat, løg, krydderier og tomatpuré.
 • Adana-kebab: Stammer fra den tyrkiske millionby Adana øst for Alanya. Kebabben består af godt krydret, hakket oksekød klemt omkring et spyd og herefter grillet.
 • Shish-kebab: Store stykker krydret okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på et spyd. Serveres ofte med grillede tomater og grøntsager. 
 • Iskender-kebab: Som döner-kebab, men serveret på en tallerken med brødstykker nederst, kødet ovenpå og tilsat yoghurt og tomatsovs. 
 • Aubergine-kebab: Kød og aubergine grillet på spyd.
 • Osmanisk pande: Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Serveres ofte i lerfad over åben ild.
 • Köfte: Tyrkiske kødboller, lavet af hakket oksekød blandet med løg persille og krydderier.
 • Fisk: Fisk på restauranter er en dyr spise. Så spørg altid, hvad man får for pengene inden bestilling. Langs med floderne nydes ferskvandsfisk – bl.a. foreller i stort antal.
 • Simit: Speciel form for rundstykke, der spises til morgenmad. Sælges til næsten ingen penge af gadesælgere fra små vogne. Spises som regel med flødeost eller chokolade.

1) Meze

Kolde og varme forretter i mange variationer, som du kan nyde med nybagt lavasbrød til.

2) Øl

Både Tuborg og Carlsberg sælges på restauranter og i supermarkeder, men man skal ikke snyde sig selv for den gode tyrkiske Efes.

3) Raki

En stærk tyrkisk brændevin, der blandes med vand og sparker som en hest.

4) Vin

Hylderne i supermarkedet bugner af vin, men der er stor forskel på pris og kvalitet. Et af de bedst kendte mærker er Doluca, der findes i tre varianter.


KORT OVER ANTALYA PROVINSEN


VÆRD AT VIDE OM TYRKIET

The Danish Consulate

Mahatma Gandhi Caddesi 74
G.O.P. 067000 Ankara.

Telefon +90 312 446 61 41.
Telefax +90 312 447 24 98.

Ambassaden er åben mandag-torsdag kl. 9-16.30. Telefontid mandag-torsdag kl. 15-16. Kontakt gerne en rejseleder, hvis der er behov for hjælp fra ambassaden.

Der findes mange apoteker i byen og de hedder ”Eczane” eller ”Pharmacy”. Åbningstiderne er som regel mandag-lørdag kl. 9-21. Om søndagen har kun enkelte apoteker åbent.
De større tyske og britiske aviser kan købes mange steder hele året. Om sommeren kan der købes danske aviser enkelte steder i Sides centrum og på strandpromenaden, men ikke i Belek og Kemer. Læs de daglige Bravo-nyheder i informationsmappen på hotellet.
Middelhavet ved den tyrkiske kyst har sommetider høje bølger og stærk understrøm. Kun en tåbe frygter ikke havet!

Det Blå Flag er et internationalt miljømærke, der symboliserer sikkert badevand, og tildeles hvert år 5. juni til strande og marinaer, der opfylder organisationens krav til vandets renhed, miljømæssig omtanke, sikkerhedsforanstaltninger, tryghed og service. 286 strande i Tyrkiet har Blå Flag i 2012 – deriblandt strande i såvel Side, Belek og Kemer.

Rødt flag: Badning forbudt.

Gult flag: Badning tilladt, men vær opmærksom.

Grønt flag: Gode badeforhold.

Alle banker tager imod kreditkort, rejsecheck, eurochecks og danske kontanter. Medbring pas, hvis større beløb skal veksles. Bankerne har normalt åbent mandag-fredag kl. 9-13.30. Bankerne veksler til YTL mod et gebyr.

1 YTL = ca. 3,20 danske kroner (1/5-2012). Banken tager et gebyr for at benytte hæveautomater. Der kan maksimalt hæves det der svarer til 2.000 danske kroner – cirka 500 YTL pr. dag med et Visa-kort.

Mange steder i bl.a. Side findes små ”vekslingsboder” med navnet BANK. Bravo Tours fraråder at benytte disse, da der ofte forekommer svindel. Kontakt eventuelt rejselederne for at få mere information.

Priserne er lidt højere end i Danmark – ca. 4,65 TL (maj 2012). Udlejningsbiler skal afleveres med samme mængde benzin som ved modtagelsen.
Priser og betingelser fremgår af informationsmappen. Rejselederne kan sørge for, at bilen leveres til dit hotel.

I Belek kan der lejes bil via hotellets reception.

Bravo Tours samarbejder med udlejningsfirmaet Euro Car. Det er nemmest at bestille bil hos rejselederne – gerne to-tre dage inden, den skal benyttes.

I Tyrkiet er det påbudt at køre med sikkerhedssele. Om dagen køres der ikke med lys. Ulovligt parkerede biler bliver fjernet, og det er dyrt at få dem udleveret.

Busstation hedder Otogar. Billetter købes hos chaufføren.

Ved Side ligger Otogar mellem Side og Manavgat. Herfra går der busser til Antalya, Alanya og byer længere væk.

I Belek-bydelen Kadriye er der busforbindelse til og fra Alanya og Antalya.

I Kemer er der stoppesteder med venteskure langs vejene. Standarden i busserne er udmærket, og de er billige at benytte. 

Små busser, der er billige og nemme at bruge. For at komme med en dolmus, stiller man sig på hovedgaden, på busstationen eller ved vagten foran hotellet og venter på bussen. Dolmus’er har ikke faste køreplaner.

Side: Dolmus’erne er hvide med en blå stribe og kører mellem Side, Kumköy og Manavgat.

Vandet fra vandhanen er ikke sundhedsfarligt, men det indeholder en anden bakterieflora end vand i Danmark. Det smager ofte af klor, så vi anbefaler at købe vand på flaske.
Det er kutyme at give 10 % i drikkepenge, hvis man har været tilfreds med servicen.
Det er en god idé at tage en ekstra trøje med på udflugter etc. Specielt om vinteren, da vejret hurtigt kan skifte.
Spændingsforskellen er som i Danmark 230 Volt. Der kan forekomme strømafbrydelser af kortere og længere varighed på grund af overbelastning af netværket. Det er derfor en god idé at have et par stearinlys i reserve, hvis uheldet er ude.
Det er tilladt at fotografere i alle moskeer og på de fleste turiststeder. Nogle personer bryder sig ikke om at blive fotograferet.
Det er en del billigere at gå til frisør i Tyrkiet end i Danmark. Frisørerne har ikke den samme uddannelse, men de fleste er dygtige.
Belek er Tyrkiets golf-paradis. Se omtale af banerne på de foregående sider. Spørg rejselederne om mulighederne.
På de fleste hoteller skal der være ro efter kl. 24. Det er bedst at aflevere nøglen i receptionen, når man forlader hotellet. Der ved undgås tyveri eller tab af nøglen. På afrejsedagen forlades værelset senest kl. 12 i henholdt til de internationale hotelregler.
De fleste store hoteller har Internet til rådighed for gæsterne – mod betaling. Der findes flere internetcafeer i Side, Belek by og i Kemer.
Den tyrkiske kaffe hedder Kahve og serveres i en lille kop. Kaffen er meget stærk med bundfald, og tyrkerne påstår, at de kan spå deres fremtid i den.

Der drikkes meget te i Tyrkiet – såvel almindelig tyrkisk te som æblete.

Man kan betale med kreditkort i de fleste forretninger og på de fleste restauranter. De mest almindelige kort er VISA, MasterCard, EuroCard og Diners’ Club. Der tages ikke gebyr i forretninger og på restauranter, men kursen er ikke så god, som når man hæver penge i en kontantautomat – hvor der til gengæld betales cirka 30 kroner i gebyr til banken.
Hvor der er mange mennesker, er der ofte personer, der ikke kender forskel på dit og mit, og sådan er det desværre også her. Bravo Tours anbefaler at leje en safebox til værdigenstande på hotellet. Luk/lås alle døre og vinduer, når værelset forlades. Læg altid nøglen i receptionen, når hotellet forlades. Pas på lommetyve og fordel penge mellem jer, hvis I følges flere ad. Medbring ikke unødvendigt mange kontanter.

Ved tyveri skal der laves en politirapport inden for 24 timer. Kontakt eventuelt rejselederen.

Alarmcentral: 112.

Den offentlige danske sygesikring dækker ikke i Tyrkiet. Man skal derfor selv betale for lægekonsultation og medicin. Udgifterne dækkes af de fleste rejseforsikringer – bl.a. Europæiske Rejseforsikring.

Kontakt rejselederne, hvis der er behov for lægehjælp.

I Side er der marked lørdag – i Cennet ca. to km fra centrum. På markedet kan der købes frugt, grøntsager, krydderier, fisk og en masse souvenirs.

I Manavgat er der mandag og torsdag det største marked på Tyrkiets sydkyst. Manavgat ligger ca. syv km fra Side, og man kan tage en dolmus frem og tilbage.

Der findes tre markeder i Kemer. Mandag kan man købe frisk frugt på markedspladsen i bymidten. Om tirsdagen er der marked i udkanten af byen.

Markedet i Göynük har åbent fredag. Her kan man købe tøj, men der er sandsynligvis tale om kopivarer, som det er ulovligt at købe og at indføre til Danmark.

Myg kan bekæmpes med en elektrisk myggefanger, der kan købes på apotekerne. En effektiv tyrkisk myggelotion hedder Sin Kov.
Flere gange ugentligt bliver der indsat nyheder på dansk bagest i informationsmappen på hotellet.
Via Bravo Tours’ kontor i Herning er det muligt mod et gebyr at få overført penge til en lokal bank.
Ring 155 – og kontakt derefter hotellets reception eller en rejseleder. Ved tyveri og lignende skal politiet kontaktes med det samme. Kontakt en rejseleder hvis der er brug for hjælp.
Posthuset hedder PTT. Her veksles penge til den bedste kurs. I Side og Kumköy er der åbent kl. 9-12.30 og 13.30-17. PTT i Belek ligger lige over for citycentret. PTT i Kemer ligger i bycentrum ved det store, hvide klokketårn på torvet. Kontoret er åbent kl. 9-18 hver dag.
I Kemer og Side kan man købe postkort og frimærker hos rejselederen for 10 kr. pr. kort inklusive porto. Når kortene er skrevet, kan de afleveres til rejselederen, der sørger for at afsende dem.
Der er fri påklædning i Tyrkiet, men man skal være dækket til i moskeerne. Safebox Vi anbefaler at leje en safebox til penge, pas og andre værdigenstande. Kontakt receptionen for yderligere information.
Bravo Tours’ servicetelefon har åben kl. 9-19. Nødtelefonen er åben 24 timer i døgnet.

Almindelige spørgsmål og tilmelding til udflugter bedes klaret, når rejselederne er på hotellet. Se tiderne i informationsmappen.

Solen er kraftigere end i Danmark. Derfor er det vigtigt at bruge solcreme med høj faktor. Vær forsigtig med længere ophold i solen, og drik rigeligt med vand.
Mulighederne for at dyrke sport er mange, bl.a. dykning, vandsportsaktiviteter, tennis, fitness, fodbold, ridning og meget mere. Spørg eventuelt rejselederne til råds.
I Tyrkiet tales der tyrkisk. Det tyrkiske sprog er i samme sprogstamme som ungarsk og finsk. Mange i byerne og på hotellerne forstår og taler engelsk eller tysk.
Ved Kemer er mange af strandene stenstrande, men der findes også enkelte sandstrande. Moonlight Park har Kemers bedste strand. Side har fine sandstrande både øst og vest fra byens centrum.
Kontakt rejselederen, hvis der er behov for tandlægebesøg.
De tyrkiske taxaer er solgule og kører med taxameter. Der er taxiholdepladser mange steder, ellers kan man også bede hotellets reception ringe efter en taxi.
Ved opkald til Danmark skal man taste 0045 + abonnementsnummer.

Ved opkald fra Danmark til Tyrkiet skal man trykke 0090 + abonnementsnummer. Ønsker man at ringe ”modtager betaler” taster man 088 0045 11 77 og derefter 0045 og nummeret.

Der kan købes telefonkort til telefonboksene i mange butikker og på posthuset. Det er altid dyrest at ringe fra hotellet.

Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 i Tyrkiet.
Når man kommer tilbage til Danmark, kan rejsende, der er fyldt 17 år, medtage varer til eget brug uden at betale afgifter i følgende omfang:

Cigaretter: 200 stk.

eller cigarillos (max. 3 g/stk.): 100 stk.

eller cigarer: 50 stk.

eller røgtobak: 250 g.

Spiritus over 22 pct. og drikkevarer tilsat spiritus: 1 liter

eller hedvin på eller under 22 pct. alkohol (fx portvin, sherry og mousserende vin som fx champagne): 2 liter

Bordvin (fx rød-, hvid- og rosévin): 4 liter

Øl: 16 liter

250 ml eau de toillete eller 50 ml parfume For kr. 3.250 andre varer.

Turistinformationen i Kemer ligger på hjørnet af Deniz Caddesi på østsiden af Kemer i forhold til Moonlight Beach. I Side ligger turistinformationen ved det antikke teater. Der er åbent mandag-fredag kl. 8-17.
Kontakt politiet på telefon 155, og giv derefter receptionen eller rejselederne besked.
Tilmelding til Bravo Tours’ udflugter skal ske til rejselederne dagen før inden kl. 12 eller på velkomstmødet. Se rejseledernes træffetider i informationsmappen. Udgifter til udflugter refunderes kun ved forevisning af lægeerklæring.
Valutaen i Tyrkiet hedder lira. 1 lira svarer til ca. 3,20 danske kr. (april 2012). Forkortelsen er TL. Der kan også betales med euro mange steder.
Der er utallige vekslingskontorer. De har åbent fra tidlig morgen til sen aften. De tager ofte høje gebyrer. Det er billigst at veksle på posthuset, PTT.
På grund af varmen er det vigtigt at drikke rigeligt med væske (helst vand) i løbet af dagen. Man bør i løbet af dagen drikke en liter vand pr. 10 graders varme.
De fleste butikker har normalt åbent fra kl. 9 til sen aften. Mange af de ting, man kan købe er kopiprodukter. Mange ”parfume”- flasker indeholder kun vand.

BELEK – GOLF

Sueno Golf

Belek ligger ved Middelhavet ca. 35 km øst for Antalya. Belek er af turistministeriet kåret som et af de bedste feriesteder i Tyrkiet. Belek er meget populær i golfkredse på grund af femten store golfanlæg af meget høj klasse. Bravo Tours samarbejder med følgende golfanlæg:

Antalya Golf Club – Sultan / Pasha

European Golf Design, et joint ventureselskab med European Tour og International Management Group som partnere, har skabt to mesterværker, banerne Sultan og Pascha, på ét og samme sted – i Antalya Golf Club i Belek. Pascha ser umiddelbart rimelig tilforladelig ud på de første ni huller med brede
fairways, men på bag-9 venter fire farefyldte
”vandhuller” omkring to store søer med stor risiko for katastrofer på scorekortet. Korte dogleg-huller indikerer birdiechancer – hvis man både undgår de store fairwaybunkers og paraply-pinjerne i dogleg-hjørnerne. Sultan er en rigtig mesterskabsbane med lange par 4-huller, vand i spil på otte huller og masser af dybe potbunkers både på fairway og omkring greens. Her belønnes og straffes mod, fordi man ikke kan ”fedtspille” sig gennem de 18 svære huller. Det mest skræmmende hul/slag venter oven i købet til sidst, når man står på det ophøjede 18. teested og skal placere sit drive mellem to søer. Man fornemmer, at banens chef-arkitekt, David Jones, har udtænkt Sultan som en bane uden lette huller.

Cornelia Faldo Golf Club

Kun få af de mange golfbaner i Belek-området har fået så megen ros, som det Nick Faldo-designede 27 hullers-anlæg i Cornelia Golf Club, der åbnede i 2006 Cornelia er ret passende også navnet på en rose, der blomstrer mere end andre roser. Dét harmonerer med golfeksperters enighed om, at Cornelia er rosen over alle blandt Tyrkiets golfbaner.

Faldos intention var at skabe én af de bedste baner i Sydøsteuropa, og den intention synes at være lykkedes på et både sand- og vandfyldt område med fairwayafgrænsninger
bestående af gamle, høje paraplyfyrretræer. Disse straffer hårdt, hvis man ikke placerer sin bold rigtigt til det næste slag, så det gælder i høj grad om at bruge den indvendige side af hovedet og vurdere,
hvordan det enkelte slag skal gribes an.

Nick Faldos ry som én af spillets bedste strategikere skinner igennem. De 27 huller betyder, at man kan spille tre 18 hullers-kombinationer, King Course, Queen Course og Prince Course.

Gloria Golf Club

Gloria GolfDer findes tre Gloria-baner i Belek-området, henholdsvis 18 huller (Gloria Old Championship Course), 18 huller (Gloria New Championship Course) og 9 huller (Verde Golf Course). Old Course – hvor der er spillet flere turneringer på European Senior Tour – snor sig gennem spredte grupper af paraply-pinjer med så brede og tætte kroner, at bolden kan blive siddende i dem. Mange steder hænger kronerne et godt stykke ind over fairway, så man skal skrue bolden uden om dem, hvis man har placeret sig i den forkerte side. Syv søer giver nogle af hullerne seaside-karakter. På tre par 3-huller skal bolden slås over søvand fra tee til green. New Course – der blev åbnet i 2005 – er en mellemting mellem en skov- og en parkbane med smalle fairways, der kræver præcise drives. Fire søer og 67 bunkers kræver også stor akkuratesse. På Verde Course har hvert hul teesteder fra to retninger, så man spiller to forskellige ni-hullers-runder.

Kaya Eagles Golf Club

Kaya Eagles Golf Club fra 2007 er en luksusgolfbane på et 650.000 kvadratmeter stort areal i Belek. Den succesfulde irske banearkitekt og nuværende European Senior Tour-spiller David Jones har kreeret en udfordrende bane med smalle fairways gennem en pinjeskov omkring hotellet Kaya Belek, der består af 50 villaer, 52 suiter og to royale suiter. En del af pinjeskoven, der omgiver hotellet, blev fældet for at give plads for de forholdsvis åbne fairways. Hotelkæden Kaya Holding Inc. kalder selv golfbanen ”det eksklusive mødested for golfelskere”, fordi intet er overladt til tilfældighederne på banen, der har 150 kvadratmeter store teesteder og greens med en gennemsnitstørrelse på 600 kvadratmeter. En flod løber tværs gennem banearealet, der desuden rummer fire kunstige søer. Det betyder masser af muligheder for, at man mister bolde undervejs.
Desuden understreger 54 kæmpestore bunkers sværhedsgraden.

National Golf Club Antalya

Klassikeren, man nødvendigvis må spille på den tyrkiske golfkyst, er Championship Course i National Golf Club. Selv om den var Belek-områdets første bane, var den et hit lige fra åbningen i 1994. Det skyldtes, at den blev designet af en Ryder Cup-spiller, irske David Feherty, der i sit layout anvendte de bedste ideer fra de bedste baner, han selv havde spillet professionel turneringsgolf på gennem mange år. Det betød, at to huller ikke kom til at ligne hinanden. Bogstaveligt talt er National skåret ind i en tæt skov af eukalyptus- og pinjetræer for foden af Taurus-bjergene. Nogle fairways føles som smalle alléer, mens andre ”kun” har træer i den ene side, men til gengæld vand i den anden. Nogle sammenligner
layout-mæssigt National med Valderrama i Spanien, fordi varationen fra hul til hul betyder, at alle jern og køller i bag’en kommer i brug i løbet af runden. En ni-hullersbane, Executive Course, med par 29 er den perfekte opvarmning til en runde på National.

Sueno Golf Club

Sueno HotelDet nyeste baneanlæg i Belek-området, Sueno Golf Club, består af to spændende 18 hullers-baner, The Pines Course og The Dunes Course, begge designet af PGA Consulting med Mark Houlston som arkitekt.
Begge baner bølger blødt gennem alléer af paraply-fyrretræer og har masser af vandhazarder. The Pines er sværest, fordi den er betydelig længere end The Dunes. Til de mindeværdige huller på The Pines hører 3. hul, par 3, over en sø til en green med to forkant-bunkere, 5. hul, par 4, med en rough-ø, der splitter fairway i to halvdele, og 7. hul, par 3, hvor den samme sø skal krydses to gange fra tee til green – før og efter en fairway-halvø. På The Pines udfordrer fx 7. hul, par 3, ned ad bakke til en green, der er beskyttet af et dominerende eukalyptustræ og en sø i højre side, 8. hul, par 4, hvor drivet skal startes over én sø og siden undgå en anden sø i venstre side, og ikke mindst 18. hul, par 4, med en ø-green – og stor tilskuerinteresse fra klubhusterrassen.

Robinson Nobilis Golf Club

Som genbo til Gloria Golf Resort ligger Robinson Club Nobilis ved bredden af Acisu-floden og med Taurus-bjergkæden som baggrundskulisse. Den anerkendte
britiske banearkitekt Dave Thomas har layoutet banen, som derfor er en klassisk golfoplevelse med et harmonisk, naturligt hulforløb. Selv betegner Dave Thomas Nobilis som én af de bedste baner, han har lavet gennem tiderne – og dét siger ikke så lidt. 97 velplacerede bunkers og fire vand-hazarder gør mange af hullerne sværere, end de ser ud til ved første øjekast. Begge dele kommer fx i spil på banens
signaturhul, 10., par 4, hvor både drivet og andetslaget flirter med vand og sand. Man skal være glad for en par på dette hul! Bermuda-græs på fairway og Bent-græs på greens betyder optimale spilleforhold, selv om banen faktisk kun er 10 år »gammel.« Den har derfor også været vært for en turnering på Challenge Tour. Et pudsigt klubhus, i romersk stil med statuer, søjler og mosaikker, vil man også huske fra et besøg på Nobilis, der præges af tyskere på grund af tilknytningen til Robinson Club.

Tat International Golf Club

Seaside-golf tiltaler mange golfspillere, og derfor hører Tat Golf International Golf Club til de mest populære baner på den tyrkiske golfkyst – i Belek-området. 27 hullers-anlæg ved Barceló Tat Beach & Golf Resort Hotel grænser nemlig dels ud til Middelhavet og dels ud til Besgöz-floden, og alene af den grund vil mange gerne spille de to seaside-sløjfer, Tat og Belek. To huller – 12. og 13. – løber parallelt med Middelhavet, så tæt, at man kan slice bolden ud på sandstranden, mens tre andre huller – 5., 6. og 7. – har Besgöz-floden som nærmeste nabo. Vand-hazarder præger også den sidste sløjfe, International, så banen er en test både teknisk og taktisk for spillere på ethvert niveau. Selv om Tatsløjfen er den mest åbne, kan den være den sværeste at spille – hvis det blæser. Ellers er det International-sløjfen, der kræver mest koncentration omkring nogle større vandløb og søer, der skal passeres. De to bedste huller ligger faktisk på International, nemlig 21. hul og 27. hul, begge par 4, hvor vand er i spil både i første- og andetslaget.

Papillon Golf Club / The Montgomerie Course

GolfbaneSkotlands førende professionelle golfspiller gennem mange år, Colin Montgomerie, gør sig også som banearkitekt. I 2007 åbnede den første Montgomerie-designede bane i Tyrkiet – naturligvis i Belek-området. Bag banen står hotelkæden Papillon, der samtidig åbnede et nyt luksushotel, Belluna, og 40 ferievillaer i forbindelse med banen. Colin Montgomerie arbejder sammen med European Golf Design, der også er ansvarlig for andre baner i Belek – Pascha, Sultan og Kaya Eagles. Mange fyrretræer og 11 søer kendetegner banen, der har så stor sværhedsgrad, at den kan være vært for en turnering på European Tour. Seks indspil skal krydse vand, og på et enkelt hul, 7., er tre søer i spil fra tee til green. Projektet omfatter også en ni-hullers Academy Course.


ÅBEN REJSEGUIDEN SOM BLADREKATALOG

 

Faktaboks

FAKTA OM TYRKIET

 • Officielt navn: Türkiye Cumhuriyeti
 • Statsform: Republik siden 1923
 • Præsident: Abdullah Gül (siden 28. august 2007)
 • Sprog: Tyrkisk (officielt og dominerende. Tales af ca. 200 millioner i verden) samt de 46 etniske minoriteters sprog.
 • Religion: Overvejende islam (99 %).

Se også disse artikler