Inspiration til rejser hos Bravo Tours
Santorini
Rejseguides

Den Store Rejseguide til Santorini

VELKOMMEN TIL SANTORINI

Santorini består er fem vulkanske øer: Thira, Thirasia, Aspronisi, Palea Kameni og Nea Kameni. I Danmark beskriver vi i daglig tale hovedøen Thira som Santorini. Øen er kendt for sine fantastiske solnedgange fra Thiras vestkyst. Især byen Oia, hvor folk kommer langvejs fra for at nyde den smukke udsigt over bl.a. det store krater, der er Santorinis centrum.

VIDSTE DU, at Santorini er en øgruppe bestående af 5 øer?


OMRÅDER PÅ SANTORINI

Santorini Oia

Oia

Oia ligger på den nordligste spids af hovedøen, Thira. Det er her, man kan opleve de spektakulære solnedgange, der er Santorinis varemærke.

Perissa

Perissa er endnu en ferieby på Santorinis østkyst. Her er ikke så mange turister som i Kamari, men i juli og august kan der godt være travlt. Det er fra Perissa og Kamari, at du kan gå til ”Antikkens Thira” – en times gåtur til udgravningen, hvad enten du går op fra Kamari eller Perissa.

Manolas

Manolas er hovedbyen på den lidt mindre ø Thirassia. Du kan sejle til øen dagligt og opleve et ægte græsk ø, da kun få turister besøger øen hvert år.

Santorini Kamari

Kamari

Byen Kamari er Santorinis ferieby nr. 1. Om sommeren kan her være op til 40.000 mennesker, mens der om vinteren kun bor ca. 500 indbyggere. På trods af de mange turister fastholder byen sin græske charme.

Fira

Fira er øens hovedby, hvor der bor ca. 2.000 indbyggere. Hvert år besøger mange krydstogtsskibe byen, men for at deres passagerer kan komme fra havnen op til byen på toppen, skal de gå næsten 588 trin. De kan dog også tage stoleliften eller et mulddyr. Udsigten fra toppen er fantastisk og har givet byen tilnavnet ”den romantiske by”.


OPLEV SANTORINI

VIDSTE DU, at 80% af græske postkortmotiver kommer fra Santorini

Santorini Pyrgos, Theotokaki KirkeSantorini’s skatte

Besøg nogle af Santorinis hyggelige små landsbyer og kom nærmere den græske hverdag. Vi besøger bl.a. en lille kirke fra det 11. århundrede og hører nærmere om den græsk-ortodokse tro. Pyrgos er en ud af de fem berømte borge, hvorfra man i gamle dage kunne holde udkig efter fjenden på havet. Vi går en tur gennem de snævre og kringlede gader, som er bygget for at få piraterne til at fare vild. Vi slutter aftenen i den romantiske by Oia, hvor der vil være tid på egen hånd til at se den berømte solnedgang.

Vulkan-cruise

Gå en tur på en af Santorinis vulkaner; Nea Kameni. Oplev det helt specielle landskab, der er dannet af gammel lava. Ved den gamle vulkan, Palea Kameni, kan du svømme ind til de varme kilder og tage dig et mudderbad. På øen Thirassia spiser vi frokost på en hyggelig græsk taverna. Har du lyst, kan du på egen hånd spadsere op på klippetoppen til byen Manolos, som er en af de mest traditionelle landsbyer i Grækenland.

Tilbage til fremtiden

Akrotiri SantoriniTag med på en rejse tilbage i tiden, oplev det historiske Santorini og bliv betaget af, hvordan fortiden på mange måder minder om i dag. Du vil blive overrasket over, hvor langt fremme øens befolkning var for 3.000 år siden – det er næsten som at se ind i fremtiden. Vi besøger Akrotiri, der er en af verdens vigtigste arkæologiske udgravninger og et ægte vidunder med en fantastisk historie. I Akrotiri kan du se, hvordan man levede for 3000 år siden. Nær Akroteri findes Den Røde Strand, som vi får et fint udsyn til efter besøget i udgravningerne. Vi spadserer en tur i den hyggelige lille landsby Megalahori. Vi går under overfladen, når vi får en rundvisning ca. 8 meter nede i et smukt vinmuseum. Vin har været dyrket her i flere tusinde år – det skal vi både høre mere om samt smage på.

SolnedgangSantorini under havoverfladen

Få vind i håret og masser af sol, når du oplever Santorini under vandoverfladen. Vi sejler ud med vores dykkercenter Navys Waterworld. Undervejs bliver der rig mulighed for at se nærmere på de fascinerende klippeskråninger, både over og under vandet, når vi gør stop langs Santorinis sydkyst. Under vandoverfladen åbner der sig en verden for sig. Solens stråler får det azurblå hav til at ligne en hel skattekiste. Du kan snorkle og prøve at dykke.

Sunset-cruise

Nyd en rigtig hyggelig og romantisk aften ombord på vores fine sejlskib, Adonis. Vi sejler rundt i centrum af Calderaen (krateret), hvor du kan nyde eftermiddagssolens sidste solstråler. Turen fortsætter ind mellem Calderaens øer og langs Thiras stejle skråning. Vi lægger til ved Thirasia, hvor buffeten bliver rettet an ledsaget af vin, vand og sodavand ad libitum. Efter middagen vil skibet ligge underdrejet ved Faros, den sydligste spids af Santorini, så vi kan nyde den smukke og berømte solnedgang.


LOKALE ATTRAKTIONER

Der er utallige oplevelser og lokale attraktioner på Santorini. Her kan du læse et udvalg – men vi har mange flere forslag til, hvad du kan opleve på din ferie. I inspirationsmappen på hotellet kan du læse om flere spændende attraktioner, og du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge din rejseleder til råds.

Ud at gå

Få rørt benene ved at tage på en af Santorinis flotte vandreture. Til fods oplever man landskabet på en hel anden måde. Gå fx den kendte tur på ca. 11 km fra Fira til Oia eller omvendt – det kan varmt anbefales. Du kan også tage en tur op af Mesa Vouno, bjerget der står stolt i Kamaris baghave. På toppen kan du besøge den antikke by og fortsætte ned til Perissa, hvor du kan nyde en fortjent dukkert og en god frokost.

Lokal vin

En gammel frase om Santorini lyder: ”Der er flere kirker end huse, flere æsler end mennesker og mere vin end vand”. Det sidste vil du opleve, hvis du tager en tur rundt på øen, der gemmer på rigtig mange vingårde, som producerer skønne vine. Nyd den let afkølet vinsanto, mens du finder ro i sjælen ved at lade blikket glide ud over det smukke landskab.

Santorinis mange kirker

Besøg en af øens mange kirker. Det er helt særligt, når der er en religiøs festival – anderledes, spændende og ganske lærerigt. Spørg din rejseleder, om der sker noget specielt, mens du er på Santorini.


REJSELEDERNES HEMMELIGHEDER – 3 GODE TIPS

Bravo Tours’ rejseledere bor på Santorini. De kender derfor alle øens små hemmeligheder og ved, hvor du skal tage hen for at få de bedste oplevelser.

 

Ammoudi by

Fiskerestaurant i Ammoudi

Gemt nedenfor det kendte Oia ligger den lille havneby Ammoudi. Her kan du spise på havnekajen og nyde de friskeste fisk- og skaldyrsretter. En lille perle som kun få kender til, og derfor er der en afslappet stemning selv i højsæsonen.


 

Solnedgang

Solopgang fra Profitis Ilias-bjerget

Langt de fleste kender og forbinder Santorini med den flotte solnedgang i Oia. Men den overgås ifølge mange af den flotte udsigt fra Profeten Ilias-bjerget i Lamari. Særlig solopgangen er fantastisk, når en ny stråle kigger frem og lader dagen begynde.


 

Udflugt Vulkantur

Store naturoplevelser

Santorinis natur venter bare på at blive nydt. Tag på en sejltur til nogle af de fantastiske lava-øer, vandr på toppen af vulkanen, bad i de varme kilder og bliv – efter sigende – yngre. Vil du nyde en længere vandretur, er der flere fantastiske strækninger med billedskønne scenarier. Spørg gerne din rejseleder til råds.


MAD OG DRIKKE

Santorini Mad

Maden i Grækenland er kendt for dens kulinariske højder. Lokalbefolkningen forstår virkelig, hvordan man gør noget specielt ud af madlavningen – og de samles ofte i flere timer for at nyde et veldækket bord med gode græske retter. Frisk fisk og gode oste er ofte en del af måltiderne, og de deler gerne forskellige forretter kaldet meze.

 • Chloro Tyri: En ost fra Santorini. Kun få restauranter serverer den, men den kan oftest købes i lokale købmandsbutikker.
 • Fava: Purerede bønner tilsat oregano, løg og olivenolie. Spises ofte som forret sammen med brød.
 • Græsk Salat: ’Choriátiki saláta’ består af tomat, agurk, løg, oliven, fetaost, capers og vineddike/olivenolie.
 • Saganaki: Mange typer ost tilberedt på forskellige måder fra egn til egn. Oftest er det dog grillet eller friturestegt gedeost.
 • Souvlaki: Et lille spyd i mange varianter – lammekød, oksekød, svinekød etc. Souvlaki er formentlig en af de allerbedst kendte græske retter.
 • Stifado: Stykker af kalvekød eller oksekød blandet med løg, tomater, basilikum, persille og måske svampe. Serveres med kartofler eller ris.
 • Tomatokeftedes: Bagte tomater med løg, grøn peberfrugt og mynte. En græsk specialitet, som du bør smage.
 • Tzatziki: Græsk yoghurt med revet agurk og hvidløg. Tzatzikien varierer meget i smag afhængig af, hvor man bestiller den. Nydes typisk sammen med brød.
 • Zakynthos kanin: Kanin i rød sauce med ris til.

1) Moussaka

Grækenlands nationalret – ovnbagt aubergine med oksekød, kanel, nelliker og kartofler.

2) Vin

På Santorini dyrker de meget vin, og det ses tydeligt, hvis du kører uden for byerne. Øen er kendt i resten af Grækenland for at have en af landets bedste vinproduktioner. De græske vine er ofte sødere og lettere end eksempelvis de franske, men det passer godt til den gode græske mad. De fleste grækere foretrækker hvidvin frem for rødvin. Ønsker du at købe nogle flaske vin med hjem, er du velkommen til at spørge din rejseleder til råds.

3) Kaffe på græsk

Grækenland er et af de lande i EU, hvor der drikkes allermest kaffe, og der findes mange varianter – bl.a.:

Frappé: kold nescafé

Frapuccino: kold cappuccino

Espresso: lille, men meget stærk kaffe

Græsk kaffe: meget stærk kaffe, der ikke filtreres

”Almindelig” kaffe: det som vi normalt drikker i Danmark, også kaldet filterkaffe. Ønsker du sukker i kaffen, hedder det ”skæto”. Lidt sukker kaldes ”metrio” og meget sukker ”gliko”.

KORT OVER SANTORINI


VÆRD AT VIDE OM SANTORINI

Apoteket i Kamari ligger på den nordlige hovedgade, der er åbent mandag-lørdag kl. 09.00-14.00 og 17.00-20.00. I Fira har apoteket døgnåbent. Husk kvittering og recept ved køb af lægeordineret medicin.
Du kan i højsæsonen købe danske aviser fra dagen før i boghandlen i Kamari.
Der findes mange typer strande på øen. Kamari ligger langs den fem km lange sorte strand. På sydkysten finder du den hvide strand Aspri Paralia. Sandet er sort, men de stolte klipper er kridhvide og har derved givet navnet til stranden, men man kan kun komme dertil med båd. I syd finder du også Kokkino Paralia – den røde strand med røde lavasten. Det er nemt at køre dertil. På den nordvestlige side af Santorini er der mindre strande med rullesten, hvor du nemt kan finde dig et lille privat område. Vandet bliver dog hurtigt dybt.
Der er ingen banker i Kamari, men flere hæveautomater. Der er flere banker i hovedbyen Fira. Her får du altid den bedste vekselkurs. Det er en god ide at medbringe passet i banken. Bankerne har også hæveautomater, som tager de mest almindelige kreditkort – vi anbefaler du bruger disse, når du hæver penge. Hver gang du hæver opkræver din egen bank et gebyr. Du kan hæve ca. 250 euro om dagen svarende til 2.000 danske kroner.
Hvis du gerne vil opleve Santorini på egen hånd, anbefaler vi, at du lejer en bil. Rejselederen hjælper dig gerne og oplyser også priser og øvrige betingelser.
Alle busser på øen kører fra Fira. Regn kun med busserne på ruter som Fira-Kamari, Fira-Oia og Fira-Perissa. Køreplanerne kan til tider være svære at følge grundet megen trafik, og ændringer kan forekomme.
Du kan let leje en cykel på Santorini. Din rejseleder hjælper gerne med flere informationer. 
Betjeningen på restauranter er inkluderet i prisen. Har maden og betjeningen været i orden, er det god kutyme at lægge ca. 5-10% oven i regningen eller runde beløbet lidt op.

Mange giver også lidt til stuepiger, chauffører og andet personale – hvis de har udvist rigtig god service.

Der anvendes 230 volt. Danske stik passer ikke alle steder. Omformer/adapter kan købes billigt i supermarkederne.
På afrejsedagen skal du forlade værelsernesenest kl. 12.00 ifølge internationale hotelbestemmelser – også selvom du først skal flyve sent på aftenen. Hotellet kan som regel tilbyde opbevaring af bagage samt bade- og omklædningsforhold.

Nogle gange er det muligt at leje værelset hele afrejsedagen mod betaling. Ved ankomst kan du tidligst forvente at værelset er klar kl. 15.00.

De græske huse / bygninger er ikke så godt isolerede, så der kan være meget lydt. Hotellerne beder om ro efter kl. 23.00.

Skulle det blive nødvendigt med lægehjælp i løbet af din ferie, er du meget velkommen til at kontakte din rejseleder.

Du skal bruge dit blå kort eller din privaterejse-/sygeforsikring.

Vi anbefaler, du benytter en af de klinikker, som vi samarbejder med, hvis du har privat forsikring.

Se telefonnummer og adresse i inspirationsmappen eller kontakt din rejseleder.

Hvis du har en rejseforsikring, skal du altid kontakte dem vedr. betaling – du kan også lægge ud, men husk altid at gemme alle kvitteringer.

Mange hoteller har internet som en service for gæsterne, men i langt de fleste tilfælde mod betaling. Mange caféer og barer tilbyder gratis WiFi. Det kan være dyrt at bruge mobilinternettet i udlandet.
Kontakt din rejseleder, hvis du har brug for politiet.
Hovedposthuset ligger i Fira. Her kan du også få hjælp med pengeoverførsler. Der er åbent mandag-fredag kl. 09.30-14.00. Frimærker til Danmark koster 0,85 euro (2015). Du kan købe frimærker de fleste steder, hvor de også sælger postkort.
Du kan altid komme i kontakt med din dansktalende rejseleder. Vores servicetelefon er åben 24 timer i døgnet.

Du finder telefonnummeret i inspirationsmappen på dit hotel/lejlighed.

Du kan let leje en scooter på Santorini, men vi fraråder at køre scooter på øen, da man skal have motorcykelkørekort.
Nogle butikker holder siesta fra 14.00-17.00, men i turistområderne holder de åbent hele dagen.
Øens taxa-station findes i Fira. Der køres ikke med taxameter, men med faste priser. Prisen fra Fira til Kamari er 15 euro. Det koster fem euro ekstra at have bagage med.
Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 på Santorini.
Toiletpapiret må ikke kommes i toilettet. Det skal altid i den lille spand ved siden af – det gælder også på hotellet.
Du må til Danmark afgiftsfrit indføre:

10 liter spiritus eller 20 liter hedvin
800 cigaretter eller 200 cigarer eller 400 cerutter

Efterlad aldrig værdigenstande på stranden, mens du går i vandet. Pas på tasker og tegnebøger – specielt hvor der er mange mennesker – fx på stranden, markeder, busstoppesteder og i lufthavnen.

Vi anbefaler at leje en safebox til værdigenstande, så du ikke behøver at have dem med dig.

I tilfælde af tyveri kan rejselederen hjælpe med at anmelde det til politiet. Skulle uheldet være ude, kan du spærre dine kort på et af telefonnumrene:

Dankort, Visa/Dankort, Visa Electron:
+45 44 89 29 29

MasterCard, Maestro, American Express:
+45 44 89 27 50

Møntenheden i Grækenland er Euro. 1 € svarer til ca. 7,50 kr., og er delt i 100 cent (ligesom vores 100 øre).

Sedler findes i:
5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 €.

Mønter findes i:
1, 2, 5, 10, 20, 50 cents og 1 og 2 €.

Du veksler i bankerne til den bedste kurs. Du kan også benytte et ud af Kamari´s to steder at veksle penge, forhør dig hos rejselederen. Du kan også let hæve penge i en af de mange hæveautomater som er placeret rundt i byen.
På Santorini er der typisk siesta fra kl. ca. 14 til 17. Derefter er de fleste butikker åbne til kl. 21-22. Men i turistområderne har mange butikker åbent hele dagen og aftenen.

ÅBEN REJSEGUIDEN SOM BLADREKATALOG

Faktaboks

FAKTA OM SANTORINI

 • Areal: 73 km²
 • Indbyggere: ca. 13.000
 • Hovedby: Fira
 • Religion: Græsk-ortodoks
 • Valuta: Euro

DE 3 BEDSTE REJSETIPS

 • Tag på opdagelse i de små landsbyer, hvor du mærker den ægte græske stemning.
 • Sejl ind i solnedgangen ombord på Adonis, vores eget træskib.
 • Øen har en taverna til enhver smag, og det er et must at udforske de lokale retter.

Se også disse artikler